Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χάνεκε στο Gazarte στην Αθήνα

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χάνεκε στο Gazar...

Θα προβληθούν οι ταινίες «Λευκή Κορδέλα» και «Παράξενα παιχνίδια»

Ένα αφιέρωμα-φόρο τιμής στον σπουδαίο Γερμανοαυστριακό σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου και για 2 εβδομάδες, το Gazarte Cinema στην Αθήνα προβάλλοντας τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες της φιλμογραφίας του δημιουργού. Αφορμή για το «Tribute» στον 70χρονο Χάνεκε είναι η κατάκτηση για δεύτερη φορά του Χρυσού Φοίνικα (Palm d’or) του Φεστιβάλ Κανών πριν από λίγο καιρό με την ταινία «Amour-Αγάπη» με τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

Από τις 21/6 έως τις 27/6 θα προβάλλεται καθημερινά στις 21.30 η ταινία «Η Λευκή Κορδέλα» που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα, το βραβείο FIPRESCI και το Οικουμενικό Βραβείο στο 62ο Φεστιβάλ Κανών, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών.

Η ταινία «Η Λευκή κορδέλα» είχε επίσης προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο πολυβραβευμένος Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε μεταφέρει τον θεατή στη συγκεκριμένη ταινία, σε ένα προτεσταντικό χωριό της Βόρειας Γερμανίας, τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το στόρι της ασπρόμαυρης αυτής ιδιόμορφης ταινίας, μια σειρά από παράξενα γεγονότα αναστατώνουν την τακτοποιημένη και φαινομενικά ειρηνική καθημερινότητα ενός αγροτικού κλειστού χωριού της Βόρειας Γερμανίας. Πρωταγωνιστούν οι Ούλριχ Τουκούρ, Σουζάνε Λόταρ και Κρίστιαν Φρίντελ.

Το περιοδικό «Αθηνόραμα» είχε γράψει για την «Λευκή Κορδέλα» ότι πρόκειται για μία απόλυτα επίκαιρη κινηματογραφική πραγματεία πάνω στα κοινωνικά αίτια της βίας και τη γέννηση του φασισμού. Η σκηνοθετική μεγαλοφυία του Χάνεκε συνδυάζει αφηγηματική κομψότητα και πολυδιάστατη πολιτική σκέψη.

Για το διάστημα από 28/6-4/7 έχουν προγραμματιστεί τα «Funny Games-Παράξενα παιχνίδια» (1997) και «Funny Games» (το Αμερικάνικο ριμέικ του 2007) που θα προβάλλονται καθημερινά στις 23.00 και στις 21.00 αντίστοιχα.

Πρόκειται για το πολυβραβευμένο «ενοχλητικό» αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε, που προκάλεσε αίσθηση με την σοκαριστική του προσέγγιση στο φαινόμενο της βίας, το οποίο θα παιχθεί και στις δύο εκδόσεις του, την αυστριακή και την αμερικανική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάνεκε είναι ο δεύτερος σκηνοθέτης στην ιστορία που αποφάσισε να κάνει ριμέικ την ίδια του την ταινία. Ο πρώτος ήταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ με το «Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά». Στο αμερικάνικο ριμέικ πρωταγωνιστεί η Ναόμι Γουάτς. Οι δύο ταινίες θα παίζονται με κοινό εισιτήριο.

Το νέο φιλμ του Χάνεκε, το «Amour-Αγάπη» θα προβληθεί τον ερχόμενο χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Odeon.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture