Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλέξης Τσίπρας : Απο τις καταλήψεις του Πολυκλαδικού στην αξιωματική αντιπολίτευση της Βουλής

Αλέξης Τσίπρας : Απο τις καταλήψεις του ...

Ο πιο νέος αρχηγός κόμματος

Όταν το 1990 ένας μαθητής από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων με clean cut πρόσωπο πρωταγωνιστούσε στις μαθητικές καταλήψεις εναντίον του νόμου Κοντογιαννόπουλου αρχικά  και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Τεμπονέρα αργότερα, δύσκολα μπορούσε να φαντασθεί κανείς ότι θα έφτανε να γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται απο τα εκλογικά αποτελέσματα.

Με οικογενειακές  καταβολές από τον χώρο της Αριστεράς, ο γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1974 Αλέξης Τσίπρας είχε ενταχθεί αρχικά στην ΚΝΕ, όταν αργότερα ήρθε ο «γάμος»  του ΚΚΕ  με την αποκαλούμενη «Ανανεωτική Αριστερά» και η δημιουργία του Συνασπισμού.   Ακολούθησε η ενασχόληση με τον φοιτητικό συνδικαλισμό,  με την φοιτητική παράταξη «Εγκέλαδος»  (η οποία ανήκε στην Ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων)   στο ΕΜΠ όπου σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην χωροταξία και στην πολεοδομία.

Το  1995-97 ήταν  Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ και το  1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, στην οποία παρέμεινε επικεφαλής μέχρι το  2003.

Το πρώτο «μεγάλο άλμα» στην εσωκομματική ιεραρχία το κάνει αρχικά με την εκλογή του το 2004  στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, ως πέμπτος στη σειρά, όπως  και με την συμμετοχή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (με αρμοδιότητα στα θέματα παιδείας και νεολαίας).

Το δεύτερο «άλμα»  ήταν η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων το 2008, με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη», ο οποίος ήρθε τρίτος πίσω από τους συνδυασμούς του Νικήτα Κακλαμάνη και του Κώστα Σκανδαλίδη.

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν η αναρρίχησή του προηγουμένως στην ηγεσία του ΣΥΝ στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, με την εκλογή του από το 5ο Συνέδριο  του κόμματος  με ποσοστό 70%,  μετά από πρόταση του  Αλέκου  Αλαβάνου, ο οποίος αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε. Αργότερα πάντως ήρθε σε σύγκρουση με τον  πρώην πρόεδρο του κόμματος σε μια κόντρα που από ορισμένους θεωρήθηκε «πολιτική πατροκτονία».

Μετά την εκλογή του ως βουλευτής της Α' Αθήνας, τον  Οκτώβριο του 2009  είναι πλέον και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγουμένως πάντως είχε δεχθεί έντονη κριτική από άλλα κόμματα (όπως και του ΚΚΕ) σχετικά με τη στάση του κόμματος στις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου του 2009 για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπως και για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 που έφεραν το κόμμα σχεδόν οριακά στη Βουλή (με ποσοστό 4,6%), παρότι  έναν χρόνο πριν ήταν πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

Η κριτική για τους χειρισμούς Τσίπρα και οι ιδεολογικές διαφωνίες οδήγησαν τελικά στην αποχώρηση του  τεσσάρων βουλευτών του κόμματος και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη.

Όμως, παρότι έναν  χρόνο  πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να συμπιέζεται από τον ανταγωνισμό του με ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, ο πολύ έντονος «αντιμνημονιακός» του λόγος σε συνδυασμό με την πρόταση για διακυβέρνηση της Αριστεράς και τα κέρδη του κόμματος  από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (ή και της ΝΔ), τον έφεραν σε θέση αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα.  Κάπως έτσι ο «Αλέξης των καταλήψεων» έγινε «θεσμικός παράγοντας».  Μένει να δούμε πως θα διαχειρισθεί  από εδώ και πέρα αυτό ακριβώς το γεγονός, το ενδεχόμενο να γίνει κόμμα εξουσίας,  το οποίο για τα κόμματα της Αριστεράς έμοιαζε πάντοτε με «καυτή  πατάτα»…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις