Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το ντοκουμέντο για την Επανάσταση του 1821 που είχε ανακαλύψει ο αείμνηστος Κώστας Σμυρνής

Το ντοκουμέντο για την Επανάσταση του 18...

Ύστερα απο πολύμηνη έρευνα στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού

Το κείμενο που αναδημοσιεύσε στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό "Ατζέντα της Πάτρας" έχει τη δική του αξία και σημασία. Ιστορικά, πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που, τρόπον τινά, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στις 20 Μαρτίου του 1821 στα Καλάβρυτα και με προτροπή του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ξεκίνησε επανάσταση. Δευτερευόντως, ο τρόπος με τον οποίο εντοπίστηκε ένα κείμενο δημοσιευμένο σε γαλλική εφημερίδα στις 6 Ιουνίου του 1821 αλλά και οι άνθρωποι που φρόντισαν για τον εντοπισμό του, αποτελούν μια επίσης ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στη «Φωνή των Καλαβρύτων» του αείμνηστου Θάνου Τσαπάρα, τον Ιούλιο του 1988 με το εξής εισαγωγικό σημείωμα:

«Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα “La Constitutionnel” (Ο Συνταγματικός) το 1821 και πρώτη το ανέφερε ακροθιγώς σε σχετικό άρθρο της στην εφημερίδα της Αθήνας «Το Βήμα» της 25ης Μαρτίου 1966, η γνωστή δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο. Σχετικά, μας είχε μιλήσει για το δημοσίευμα της Τερέντσιο, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Πάνος Πόλκας και από χρόνια το αναζητούσαμε στα πρωτότυπά των, μέχρις ότου και ύστερα από υπόδειξη και αίτημά μας, τα βρήκε και μας τα έστειλε σε φωτοτυπίες, ο εγκατεστημένος στο Παρίσι φίλος των Καλαβρύτων κ. Κώστας Σμυρνής, από τα Σαβάλια Ηλείας, με την ευγενική μεσολάβηση του συμπατριώτη μας δικηγόρου κ. Βασίλη Μάρκου. Στους οποίους και εμείς αλλά και όλος ο Καλαβρυτινός κόσμος οφείλουμε χάριτες, όπως και στην κ. Τερέντσιο και στον κ. Πόλκα».

Η μετάφραση του δημοσιεύματος έχει ως εξής:

«Διακήρυξη του Γερμανού, Εξάρχου της Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου των Πατρών, στον κλήρο και στους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε μέσα στο μοναστήρι των αδελφών Λαύρας του βουνού “Velui” (σ.σ. Βελιάς) την 8η (20) Μαρτίου 1821.

Πολυαγαπημένοι μου αδελφοί,

Ο Κύριος που επέταξε τους πατέρες μας και τα τέκνα των, σας αναγγέλλει διά του στόματός μου, το τέλος των ημερών των δακρύων και των δοκιμασιών. Η φωνή Του είπε: Σεις θα είσθε το στέμμα της δόξης Του και το διάδημα της βασιλείας Του.

Η Αγία Σιών δεν θα παραδοθεί πλέον εις την ερήμωσιν. Ο ναός του Κυρίου, που βεβηλώθηκε, τα σκεύη της δόξης που εσύρθησαν εις τον βούρκον θα γίνουν καταιγίς. Η άβυσσος δημιούργησε την άβυσσο, οι παλαιοί βάσανοι του Κυρίου θα κατέλθουν επί του λαού Του.

Η φυλή των Τούρκων, υπερέβη το μέτρο των ανομιών, η ώρα διά τον καθαρμόν έφθασε, σύμφωνα με τον λόγο του Αιωνίου: Καταδίωξον ον δούλον και τον υιόν του.

Να είσθε αγαπημένοι λοιπόν φυλή ελληνική, δύο φορές δοξασμένοι από τους πατέρες σας. Οπλισθήτε με τον ζήλον του Θεού. Είθε ο καθείς σας να ζωσθεί την ρομφαίαν του, διότι είναι προτιμότερον να αποθάνει τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να αισχύνη τα ιερά της πίστεώς του ή την Πατρίδα του. Ας συντρίψομεν τον ζυγόν που βαρύνει τα κεφαλάς μας διότι είμεθα οι κληρονόμοι του Θεού και οι συγκληρονόμοι του Ιησού Χριστού.

Άλλοι από τους Αρχιερείς σας, θα μας ομιλήσουν δια την δόξαν των προγόνων σας και εγώ σας επαναλαμβάνω, το όνομα του Θεού προς τον οποίον οφείλουμε αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον.

Αύριον, έχοντες προ ημών ως οδηγόν τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η περιοχή είναι αγιασμένη από το αίμα του ενδόξου μάρτυρος Αγίου Ανδρέου.

Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας και διά να αποκτήσετε τις δυνάμεις που πρέπει να σας ζωογονούν, σας απαλλάσσω από την νηστεία της Σαρακοστής που τηρούμε.

Στρατιώται του Σταυρού, καλείσθε να υπερασπίσετε τις ίδιες τις Ουράνιες αρχές.

Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να είσθε ευλογημένοι και συγχωρημένοι από όλας τα αμαρτίας σας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις