Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Ένας Kάποιος Παράδεισος": Μουσικοθεατρικός "στροβιλισμός" φόρος τιμής στον Ζενέ

"Ένας Kάποιος Παράδεισος": Μου...

Η φιλόδοξη παράσταση μιούζικαλ ανεβαίνει από αυτή τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στην Ακτή Δυμαίων

Γούρικη πόλη θεωρεί η ηθοποιός Βάνα Πεφάνη την Πάτρα την οποία και επέλεξε ως πρώτο σταθμό για να κάνει την πρεμιέρα της, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ένας κάποιος παράδεισος» όπου παίζει, σκηνοθετεί και έχει γράψει το κείμενο. Η παράσταση θα ανέβει στην «Ακτή Δυμαίων» από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 21.15 και θα παιχθεί για περίπου ένα μήνα κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη σε συνεργασία και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Όπως ανέφερε η κυρία Πεφάνη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν, είναι η τέταρτη φορά που δουλειά της παρουσιάζεται εδώ στην Πάτρα με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ.

Οι προηγούμενες ήταν με το έργο «Αυτό να το κάψεις» του Λάνφορντ Γουίλσον, με το «Τίνα Μπράντον Τίνα» στο Επίκεντρο που ήταν παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της θεατρικής ομάδας «Πρόσωπα» με συμπρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Χειλάκη καθώς και με τη «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ στην «Αγορά». «Με την Πάτρα με συνδέουν ισχυροί καλλιτεχνικοί δεσμοί. Όποιο έργο παρουσιαστεί στην Πάτρα και πάει καλά, είναι θετικό σημάδι. Αν μία παράσταση δεν αρέσει εδώ τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πεφάνη προσθέτοντας ότι το «Ένας κάποιος παράδεισος» είναι ένα σκληρό, σύγχρονο μιούζικαλ που αντλεί από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα Ζαν Ζενέ (τον υποδύεται στην παράσταση ο Ιερώνυμος Καλετσάνος) και δείχνει την αγωνία του δημιουργού πριν το θάνατο.

Η παράσταση παίρνει στοιχεία και από το διάσημο μιούζικαλ «All that jazz» που μιλά ακριβώς γι’ αυτό, τον ήρωα που πεθαίνει και κάνει την τελευταία εντυπωσιακή του χορογραφία. Ο Παναγιώτης Πετράκης που επίσης παίζει και τραγουδά στην παράσταση, εξήγησε με τη σειρά του πως πρόκειται για ένα έργο που αναφέρεται στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, στα ενδόμυχα αισθήματα που ελλοχεύουν σε όλους. «Το έργο αυτό που λέει είναι ότι συχνά δεν μπορείς να έχεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Είναι μία παράσταση που έχει γίνει όχι με πολλά χρήματα αλλά με πολλή κατάθεση ψυχής και πως θα είναι μία καλή εμπειρία για όποιον την παρακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.

Ο Ιερώνυμος Καλετσάνος με τη σειρά του τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο σκληρό, με χιούμορ και έναν αέναο στροβιλισμό που του προξένησε τη φοβία μήπως δεν τα κατάφερνε. «Έχει την ιδιαιτερότητα ότι ο ηθοποιός παλεύει λέξη με τη λέξη, σκηνή με τη σκηνή και αισθάνεσαι σε μεγάλη εγρήγορση, σαν ένα σαπούνι που ολοένα τείνει να γλιστρήσει και να ξεφύγει», ανέφερε ο κύριος Καλετσάνος.

Φωτό: Παναγιώτης Μουλίνος

Φωτό: Παναγιώτης Μουλίνος

Φωτό: Παναγιώτης Μουλίνος

Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο της παράστασης είναι ότι θεωρείται ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 18 ετών. Σε ερώτηση που τέθηκε στους συντελεστές ο Παναγιώτης Πετράκης (ο οποίος έχει συνεργαστεί και με την Πατρινή Νίνα Λοτσάρη ενώ πέρυσι εντυπωσίασε κριτική επιτροπή και κοινό μαζί με την Ελένη Φουρέιρα στο Just the two of us του Mega) διευκρίνισε ότι απλά ορισμένα από τα θέματα που θίγει το κείμενο είναι ταμπού και πως δεν είναι τόσο η τολμηρότητα των σκηνών όσο το ίδιο το θέμα που περιγράφει.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήσαν ακόμα ο πιανίστας Τζόννυ Ανδριόπουλος, η Σοφία Μιχαήλ που είχε την επιμέλεια της κίνησης, ο σκηνογράφος Γιώργος Λυντζέρης και ο Νίκος Γαβρόπουλος που επιμελήθηκε τα βίντεο της παράστασης. Εκτός της Βάνας Πεφάνη, του Παναγιώτη Πετράκη και του Ιερώνυμου Καλετσάνου παίζουν οι Κυριάκος Κοσμίδης, Νίκος Νίκας, Άντρια Ράπτη, Νικολίνα Μουαίμη, Σταυρούλα Οικονόμου, Δημήτρης Κάτσης και ο Γιώργος Στριφτάρης (βίντεο). Το σχεδιασμό των φώτων έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Παναγιώτης Κλαατζόπουλος πάνω σε στίχους του Άρη Δαβαράκη ενώ εξτρά μουσική έχει γράψει και το γκρουπ DNA.

«Το κείμενο ασχολείται με τη ζωή και το έργο του Ζενέ που από μόνος του είναι ένα ολόκληρο έργο ενώ έχουμε προσθέσει και κομμάτια από σκέψεις του. Έχουμε δουλέψει για πέντε μήνες και έχουμε καταθέσει τη ψυχή μας. Ο κόσμος του Ζενέ πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα, γίνεται καθρέφτης του κόσμου μας, μας πληγώνει, μας τρομάζει, μας έλκει και ταυτόχρονα μας απωθεί», πρόσθεσε η Βάνα Πεφάνη.

Να προσθέσουμε ότι τα κοστούμια είναι της Ιωάννας Ζαφειροπούλου, βοηθός σκηνογράφος δούλεψε η Μαρία Αλανιάδη ενώ τη διεύθυνση παραγωγής έχει η Λουκία Σιμονοβίκη. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στην Πάτρα, το «Ένας κάποιος παράδεισος» θα μεταφερθεί στην Αθήνα και ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις.  Για την επιλογή του χώρου της Ακτής Δυμαίων η Βάνα Πεφάνη είπε ότι ταιριάζει στο ύφος της παράστασης ενώ το εισιτήριο θα είναι 13 ευρώ το κανονικό και 10 ευρώ το φοιτητικό και μειωμένο για ανέργους. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και από την Ακτή Δυμαίων (τηλ 2610-312979). Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ακόμα η Μαρία Κουρμπανά από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και ο Κωνσταντίνος Τρίγγος από το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που εκπροσώπησε την πρόεδρο του Θεάτρου Νανά Πατρώνη που λόγ άλλων υποχρεώσεων της δεν μπόρεσε να παραστεί.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture