Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πως χάθηκε επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ για το λιμάνι Αιγίου

Πως χάθηκε επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ...

"Μας έβαλαν πάγο", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της "Τσικίτα Ελλάς"

Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο, να χαθούν θέσεις εργασίας στο λιμάνι Αιγίου, βρίσκεται η τοπική κοινωνία, ως αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών (τοπικών και περιφερειακών).

Κι αυτό, γιατί τα τελευταία χρόνια , όπως γράφει η εφημερίδα "Φιλόδημος", δεν φαίνεται να σημειώνεται κάποια σημαντική πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις εταιρείες που συνεργάζονται με το υπάρχον λιμάνι, κάτι που μπορεί να τις οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, στην αναζήτηση άλλου, πιο πρόσφορου λιμένα...την ώρα που αναζητείται μέσω συσκέψεων και ερωτήσεων, τρόπος στο "και πέντε" για να μπει το έργο του λιμανιού σε κοινοτική χρηματοδότηση.

Και μέσα στην ...αναζήτηση, έρχεται πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική" που φιλοξενεί δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Chiquita Hellas κ. Θανάση Γκλίνου, ο οποίος αποκαλύπτει πως πρότεινε στα αρμόδια όργανα της χώρας τη διενέργεια επένδυσης ύψους 10 με 12 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση και τον εκσυχρονισμό του λιμένα στο Αίγιο, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας για τη χρήση των σχετικών εγκαταστάσεων. Όμως, αυτή η πρόταση δεν εγκρίθηκε από την πλευρά της πολιτείας κι έτσι δεν δόθηκε συνέχεια.

Ο "Φιλόδημος" επικοινώνησε με τον κ. Γκλίνο, ο οποίος ήταν σαφής: "Πράγματι, έγιναν κάποιες νύξεις σε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον εκσυχρονισμό του λιμένα Αιγίου, όμως απάντησαν πως δεν γίνεται. Μας έβαλαν "πάγο", για να το πω αλλιώς. Οπότε κι εμείς δεν συνεχίσαμε τις προσπάθειες" δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι σημερινές δυνατότητες του λιμανιού εξυπηρετούν μεν κάποιες ανάγκες, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε για να είναι ευχαριστημένη πλήρως η εταιρεία.

"Διακρίνω μια δυσκολία από τους αρμοδίους να επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλίνος, ο οποίος επίσης ανέφερε πως στα 6 χρόνια που ο ίδιος είναι διευθύνων σύμβουλος της Chiquita Hellas, ουδείς από τους τοπικούς φορείς έχει δηλώσει ενδιαφέρον να συναντηθεί ή να συνεργαστεί μαζί του, αν και η εταιρεία του (κι άλλες εταιρείες) εκφορτώνουν χιλιάδες τόνους μπανάνες και άλλων φρούτων στο Αίγιο, δίνοντας δουλειά σε νέους ανθρώπους από την περιοχή αλλά και πληρώνοντας τους ανάλογους δασμούς και ναύλους στις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες.

"Ίσως το λιμάνι του Αιγίου να'ναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός βιώσιμος χώρος στην ευρύτερη Αιγιάλεια που απασχολεί δεκάδες εργαζομένους, την ώρα που το Αίγιο θεωρείται μια από τις πρώτες, σε ανεργία, πόλεις της Πελοποννήσου" τόνισε ο ίδιος.

Κι όλα αυτά, ενώ έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες η είδηση, πως στον Αστακό θα πραγματοποιηθεί από το Κατάρ επένδυση που το ύψος της ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και που αφορά στην εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με την παράλληλη εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας για την συλλογή και αξιοποίηση των αερίων καύσης για την παραγωγή βιομάζας, μετά από αμοιβαίες συνεννοήσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κατάρ.

Ο κ. Γκλίνος, πάντως, δηλώνει πως η εταιρεία του έχει διάθεση να συνεχίσει την 15ετή συνεργασία του με το λιμάνι του Αιγίου."Μόνο που θα πρέπει να υπάρξει άμεσα σχεδιασμός για τη βελτίωσή του -και υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού" συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά