Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καμία διάκριση για Εφραίμ, διαμηνύει ο πρόεδρος των Εισαγγελέων

Καμία διάκριση για Εφραίμ, διαμηνύει ο π...

Οπρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντά στους επικριτές της απόφασης

Το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου, σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, για την υπόθεση Εφραίμ και χαρακτηρίζει «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού. «Λόγια κενά περιεχομένου», οι δηλώσεις επωνύμων και μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογραμμίζει τα εξής:

«Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι:

α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και

β) η διάκριση των εξουσιών». Γι αυτό, συνεχίζει ο κ.Μπρακουμάτσος, «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».

Σε σχέση τώρα με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό, ο Μπρακουμάτσος υπενθυμίζει ότι «η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας.

Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».

«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου», καταλήγει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις