Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δράσεις από το Δίκτυο φορέων κατά της ηχορύπανσης

Πάτρα: Δράσεις από το Δίκτυο φορέων κατά...

Παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου κατά της Ηχορύπανσης, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, με την ευκαιρία της υπογραφής του συμβολαίου για το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος. Το Πρόγραμμα, μια δέσμευση των 8 Φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο με κοινά σημεία στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος της ηχορύπανσης περιλαμβάνει σκοπό, στόχους, προτεραιότητες και δράσεις για τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2011 - Νοέμβριος 2012.

Οι 8 αυτοί φορείς αποτελούν έναν πυρήνα, ο οποίος χρόνο με το χρόνο διευρύνεται με νέους που τους εκφράζει το πρόγραμμα και συμφωνούν με το περιεχόμενό του.

Συνενώνοντας τις δυνάμεις τους, ελπίζουν σε μια δυναμική επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς των πολιτών ως προς το θόρυβο, αλλά και στον ουσιαστικό έλεγχο των παραβιάσεων του θεσμικού πλαισίου.

Οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι εξής:

  • Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής "ΠΡΟΤΑΣΗ" www.protasi.org.gr

  • Κίνηση για τη Μείωση της Ηχορυπάνσεις, ixoripansistop.blogspot.com

  • ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης & Πολιτισμού) www.koinotopia.gr

  • Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) www.oikipa.gr

  • Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει www.politesendrasei.gr

  • Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ

  • Σύλλογος Γονέων ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ Πάτρας

  • Ομάδα ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Η φιλοσοφία του Προγράμματος

Η συνεχώς αυξανόμενη ηχορύπανση οφείλεται στις αυξανόμενες πηγές θορύβου, στον τρόπο δόμησης και λειτουργίας του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κουλτούρα των μελών της κοινωνίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες το υπερκαταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να συμπεριφέρονται ως παθητικοί καταναλωτές, που λειτουργούν εγωιστικά, φροντίζοντας το δικό τους μικροσυμφέρον, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.

Εκλείπουν όλο και περισσότερο οι αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της στήριξης και προέχουν ο ατομικισμός, η προκλητική συμπεριφορά και γενικά η αδιαφορία για το κοινό καλό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση των πολιτών σε έναν άλλο τρόπο ζωής με αρχές και κανόνες λειτουργίας προς όφελος όλων. Παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες να τηρούνται οι βασικές αρχές λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την ηχορύπανση.

Προγραμματισμός – δράσεις Νοεμβρίου 2011 - Νοεμβρίου 2012

Κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής του προγράμματος, θα συνεχιστούν κάποιες από τις δράσεις του πρώτου έτους και θα πραγματοποιηθούν κάποιες νέες. Συγκεκριμένα:

- Θα συνεχιστεί η συνεργασία με την αρμόδια Αντιδημαρχία του Δήμου Πατρέων για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας νυχτερινών καταστημάτων και θα διευρυνθεί και με άλλες υπηρεσίες ελέγχου της ηχορύπανσης

- Θα συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας υποστηρικτικού Δικτύου με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς

- Θα επιδιωχθούν κοινές δράσεις του Δικτύου με άλλους κοινωLatest Headlines νικούς φορείς και οργανώσεις της πόλης

- Θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και δράσεων

- Θα συνεχιστεί η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών και θα διαμορφωθεί ένα φυλλάδιο όπου θα αναφέρεται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την ηχορύπανση προκειμένου τόσο τα μέλη του Δικτύου όσο και οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους στην ησυχία, πως μπορούν να τα διεκδικήσουν και σε ποιους πρέπει να απευθυνθούν

- Θα υλοποιηθεί έρευνα σε μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη γνώμη τους για την ηχορύπανση και μια δεύτερη έρευνα από φοιτητές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε κατοίκους της πόλης όπου θα καταγράφονται οι απόψεις τους

Τέλος τέθηκε ως προτεραιότητα για το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Δικτύου η ηχορύπανση που προκαλείται από τα αυτοκίνητα και ιδιαίτερα το πρόβλημα των κορναρισμάτων και των αυξημένων ταχυτήτων σε κατοικημένες περιοχές. Γι' αυτό θα εκτυπωθεί έντυπο που θα ζητά την έμπρακτη αρωγή των οδηγών στη μείωση της ηχορύπανσης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις