Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Να μην επιτρέψουμε "υποδούλωση" του λαού μας από τους ξένους δανειστές"

"Να μην επιτρέψουμε "υποδούλωσ...

Αιχμηρός, κατά την επέτειο των εκτελεσθέντων του μπλόκου των Προσφυγικών ο Κ. Μπουρδούλης

Με αιχμές κατά της σημερινής Γερμανίας και της Τρόικας ήταν γεμάτος ο λόγος Μπουρδούλη για την επέτειο των 68 χρόνων από την εκτέλεση των ηρώων του μπλόκου των Προσφυγικών και της ευρύτερης περιοχής Πάτρας.

Σήμερα, με την συμπλήρωση 68 χρόνων από την εκτέλεση των 84 αγωνιστών της Αντίστασης, του μπλόκου των Προσφυγικών, τελέσθηκε στον χώρο του στρατοπέδου Μουζάκη (ΚΕΤχ) Πατρών τρισάγιο στην μνήμη τους υπό ιερέως της Ι.Μ. Πατρών.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον δήμο Πατρέων με την συμμετοχή των Πέτρινων Χρόνων, έλαβε χώρα προ του Ηρώου του στρατοπέδου με την παρουσία των αρχών της πόλης, της Περιφέρειας και φορέων, όπως του Συλλόγου Αχαιών Πολεμιστών  Κύπρου, της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας και άλλων και με πρωτοβουλία του φιλίστορος διοικητού του στρατοπέδου και Ανώτερου Φρουράς Πατρών ταξιάρχου Θεοδ. Μπερέτη.

Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά στην τελετή έδωσε παρών αντιπροσωπεία μαθητών της τελευταίας τάξης του 17ου Δημ.  Σχολείου, ως συμβολισμό μεταλαμπάδευσης της νεότερης Ιστορίας των κατοχικών χρόνων προς την νέα γενιά.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής δημάρχου Κ. Μπουρδούλης, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο των Γερμανών ναζί κατά την Κατοχή, συσχέτισε την ανάγκη των Ελλήνων για περιφρούρηση της εθνικής ανεξαρτησίας τους με προεκτάσεις στο σημερινό γίγνεσθαι στην χώρα μας που ζει μία νέα κατοχή, οικονομικού τύπου.

«Ο ελληνικός λαός - είπε - είναι αντιμέτωπος με την Τρόϊκα, τους δανειστές της χώρας, με πρώτη και σκληρότερη τη Γερμανία, η οποία αποστέλλει κι επίσημα τον τοποτηρητή της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για να εποπτεύει την εφαρμογή της σκληρότατης λιτότητας που όσο συνεχίζεται καταδικάζει και πάλι τους Έλληνες να ζήσουν στη φτώχεια, στην ανέχεια, και στην πείνα.

Και κατέληξε: «Απέναντι σε αυτή τη νέα μορφή Κατοχής, οφείλουμε να σταθούμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν εδώ από τους Γερμανούς φασίστες» και  «να μην επιτρέψουμε ούτε το πισωγύρισμα της χώρας και της οικονομίας της, ούτε όμως και την προσβολή και την "υποδούλωση" της πατρίδας μας και του λαού μας από τους ξένους δανειστές μας».

Ομιλία Κ. Μπουρδούλη στο ΚΕΤχ

«Σεβαστοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,

Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε το φόρο τιμής σε εκείνους  που στήθηκαν, στα μαύρα χρόνια της κατοχής,  μπροστά στο απόσπασμα των Γερμανών κατακτητών κι εκτελέστηκαν πέφτοντας ηρωικά, αντιστεκόμενοι, για να έχουμε εμείς σήμερα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Τιμάμε με τη σημερινή μας τελετή τα πρόσωπα που έγιναν θυσία στο βωμό των επεκτατικών ορέξεων παρανοϊκών ηγετών. Τιμάμε  τους αγνούς Έλληνες πατριώτες που το αίμα τους πότισε «το δέντρο της Λεφτεριάς».

Ο λαός μας από τις πρώτες μέρες της κατοχής άρχισε να αντιδρά στον κατακτητή. Αρχικά εκδηλώθηκε η παθητική αντίστασή του και στην συνέχεια η ένοπλη από το μέτωπο της εθνικής μας αντίστασης.

Με το μέτωπο της Εθνικής Αντίστασης και τις ομάδες του συνεργάστηκαν τότε ποικιλοτρόπως πολλοί Πατρινοί, όπως συνέβη, άλλωστε, σε όλη τη χώρα.

Ο πατριωτισμός αυτός των Ελλήνων τρόμαξε τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν να προβαίνουν σε αντίποινα με μαζικές, συνήθως, εκτελέσεις που στόχο είχαν να εκφοβίσουν και να καταπνίξουν κάθε μορφή αντίστασης κι αγώνα, χωρίς όμως να καταφέρουν να το επιτύχουν αυτό.

Οι φρικαλεότητες των Γερμανών φασιστών σε βάρος των Ελλήνων υπήρξαν συνεχείς σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά.

Η βίλα Λυμπερόπουλου, πιο πάνω από το ΚΕΤχ, στον Προφήτη Ηλία, μετετράπη την εποχή εκείνη σε φυλακή και κολαστήριο για τους αγωνιστές, αλλά και σε «αποθήκη» μελλοθανάτων!

Εκεί συγκεντρώνονταν οι συλληφθέντες Έλληνες όμηροι και από εκεί οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα με προφανή στόχο να καμφθεί το λαϊκό αγωνιστικό πατριωτικό φρόνημα και η αδούλωτη ελληνική ψυχή.

Η πιο μαζική εκτέλεση πατριωτών στην Πάτρα ήταν αυτή του μπλόκου των Προσφυγικών, που έγινε λίγες μέρες πριν το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους Γερμανο-τσολιάδες.

Στο χώρο του ΚΕΤχ, στο σημείο που συνόρευε με το κτήμα Μουρτζούχου, μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν 84 άτομα στις 4 του Δεκέμβρη του 1943.

Συνολικά στο συγκεκριμένο τόπο θυσίας των Πατρινών πατριωτών, αλλά και των πατριωτών από γειτονικές περιοχές, όπως η Ηλεία, η Ναύπακτος κι άλλες, θυσιάστηκαν πέφτοντας από τα  πυρά των γερμανικών εκτελεστικών αποσπασμάτων, περισσότεροι από 200 Έλληνες που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι στους κατακτητές.

Αγαπητοί φίλοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,

Κυρίες και κύριοι,

Τιμώντας σήμερα τους δικούς μας ήρωες, τιμούμε όλους τους αγωνιστές του λαού μας που αντιστάθηκαν την μαύρη περίοδο της φασιστικής κατοχής. Τότε που η πατρίδα μας βρέθηκε κάτω από τη μπότα του φασισμού και βίωσε την πείνα και την ανέχεια.

Τότε που ο περήφανος λαός μας πολέμησε για να επιζήσει, να σταθεί όρθιος, να ελευθερωθεί και να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του.

Αυτό ήταν το όραμα και ο σκοπός του αγώνα της Αντίστασης. Γι' αυτό το όραμα έδωσαν τη ζωή τους και οι ήρωες που θυσιάστηκαν σε αυτό το χώρο.

Καθήκον δικό μας σήμερα είναι να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη, να μεταφέρουμε  και να κάνουμε γνωστή τη θυσία εκείνων των Ελλήνων πατριωτών,  στους νέους και στις νέες ώστε να ανανεώνουν την πίστη τους στα ιδανικά που ενέπνευσαν αυτούς που έπεσαν εδώ για την πατρίδα, την τιμή, και την αξιοπρέπεια τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο ελληνικός λαός σήμερα είναι αντιμέτωπος με μια νέα, σύγχρονη μορφή Κατοχής που απειλεί την εθνική μας ανεξαρτησία καθώς και την κοινωνική μας συνοχή.

Ο ελληνικός λαός είναι αναγκαστικά, λόγω των επαχθέστατων μέτρων, αντιμέτωπος με την Τρόϊκα, τους δανειστές της χώρας, με πρώτη και σκληρότερη τη Γερμανία, η οποία αποστέλλει κι επίσημα τον τοποτηρητή της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για να εποπτεύει την εφαρμογή της σκληρότατης λιτότητας που όσο συνεχίζεται καταδικάζει και πάλι τους Έλληνες να ζήσουν στη φτώχεια, στην ανέχεια, και στην πείνα.

Απέναντι σε αυτή τη νέα μορφή Κατοχής, οφείλουμε να σταθούμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν εδώ από τους Γερμανούς φασίστες.

Έτσι θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη τους. Με το να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε ούτε το πισωγύρισμα της χώρας και της οικονομίας της, ούτε όμως και την προσβολή και την «υποδούλωση» της πατρίδας μας και του λαού μας από τους ξένους δανειστές μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις