Cover Story

  • http://cdn.thebest.gr/media/images/magMain/litgbhcfxz4acb0e7e2bc0d.jpg

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Μια ζωή στη σέντρα

Νάσος Π. Νασόπουλος Μάϊος 2009ΣΕΛ.92

Ο Αλέξης Κούγιας έχει πολλά πρόσωπα. Είναι ο επιτυχημένος ποινικολόγος, με τις 17.000 δίκες, είναι η εκρηκτική τηλεοπτική φιγούρα που πηδάει μάντρες, είναι ο παθιασμένος αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας που ορμά σε φίλαθλο επειδή πέταξε ένα μπουκάλι στον αγωνιστικό χώρο, είναι ο υπερασπιστής του δολοφόνου του 16χρονου Αλέξη, είναι ο πατέρας δύο παιδιών, είναι ο άνθρωπος που είδε το διαζύγιό του να μετατρέπεται σε τηλεοπτικό σήριαλ, είναι η μόνιμη κόντρα του Λαζόπουλου, είναι ο ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής.
Τον Αλέξη Κούγια είτε τον αντιπαθείς είτε τον συμπαθείς, για κάθε ένα από αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα. Το σίγουρο είναι ότι ούτε το θέλει, ούτε περνά απαρατήρητος. Επίσης σίγουρο είναι ότι αδυνατεί να σου δημιουργήσει χλιαρά συναισθήματα. Αν κρίνουμε από τις μετρήσεις στο internet, οι αντιπάθειες είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις συμπάθειες. Ίσως επειδή δεν τον έχουν γνωρίσει από κοντά. Γιατί εκτός τηλεοπτικής κάμερας, ο Αλέξης Κούγιας, τουλάχιστον αυτός  που γνωρίσαμε εμείς ένα Σάββατο μεσημέρι στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, είναι ένας ευγενής, εμφανώς εύστροφος και χειμαρρώδης συνομιλητής, που ενδιαφερόταν για τον γιό τού φωτογράφου Μενέλαου Μυρίλλα, που μας περιέγραφε με καμάρι ότι όταν έβγαλε τα πρώτα χρήματα αγόρασε ένα μεγάλο σπίτι για τους γονείς του στο Ξυλόκαστρο, που ανυπομονούσε να δει τον γιό του στο γήπεδο. Το μόνο κοινό που είχε με τον δημόσιο Αλέξη Κούγια είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τη χαρά του δημοσιογράφου. Λέει πράγματα που κανείς άλλος δεν τολμά να πει, αλλά αυτό το ξέραμε ήδη.
Στην Πάτρα έχετε προλάβει να αναπτύξετε σχέσεις;
Eχω φίλους από παλιά. Έχω φίλους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, έναν συμπαίκτη μου, τον Γεωργίου, που είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο, τον Λάζαρο Γκέκα τον γιατρό, που έχουμε μεγαλώσει μαζί, τον Βαγγέλη Ματσούκη, πολλά χρόνια, τον Γιάννη Παπαναστασόπουλο το δικηγόρο, τον Ντίνο Αργυρόπουλο, τον Δημήτρη Τσαούσογλου που είναι ουσιαστικά παιδικός μου φίλος, τον Κολλιόπουλο, τον γιατρό που έσωσε και τον πατέρα μου τότε, γιατί είχε ένα συνδυασμό καρδιάς και νεφρών και περάσαμε πολλά χρόνια στον Άγιο Ανδρέα, στην Πάτρα. Την οικογένεια Δούρου την οποία γνωρίζω πολλά χρόνια, παλιότερα είχα μια σχέση με την οικογένεια Καραβίτη, γιατί ως νέος δικηγόρος που ερχόμουν στην Πάτρα ήταν το στέκι μου εκεί. Η οικογένεια Μεντζελοπούλου από τον Αστέρα είναι φίλοι μου  πολλά  χρόνια, και ο Αλέξης, και η μητέρα. Και η οικογένεια Δούκα. Μιλάω με σεβασμό για την οικογένεια Δούκα, και τον κύριο και την κυρία Δούκα. Και ο συνιδιοκτήτης πια, ο Θανάσης Λάλας, είναι φίλος μου. Είναι πολλοί ακόμα, τους οποίους αρχίζω και γνωρίζω. Γνώρισα τον Νίκο Πιλαβά που έχει μικρά παιδιά και μου αρέσει πολύ, επειδή έχω κι εγώ μικρά παιδιά. Στο πεντάμηνο, παρότι είναι λίγος ο χρόνος δημιούργησα σχέσεις. Με είχατε καλέσει στο πάρτι του BEST και έκανα καινούργιες γνωριμίες, με την Βίβιαν Σαμούρη, γνώρισα τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα και άλλους ανθρώπους, μπορεί να λησμονήσω και κάποιους, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν το κοινωνικό μου περιβάλλον.
Είναι προφανές ότι έχετε αποκτήσει πολλά χρήματα, τα οποία δεν βρήκατε από τον πατέρα σας. Πώς βιώσατε αυτή την αλλαγή στη ζωή σας, σας έχει επηρεάσει;
Νομίζω ότι το βλέπετε. Την απάντηση τη δείχνουν οι συμπεριφορές μου. Ποτέ δεν προέβαλα τα χρήματα. Θεωρώ ότι οι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι και οι πραγματικά πλούσιοι - γιατί υπάρχουν και οι φαινομενικά πλούσιοι, οι οποίοι χρωστάνε στις τράπεζες και παρουσιάζουν φοβερά περιουσιακά στοιχεία είτε σκάφη, είτε αεροπλάνα, είτε σπίτια - δεν έχουν ανάγκη και λόγο να προβάλλουν τα χρήματά τους. Όταν προβάλλεις χρήμα και πλούτο, δεν έχεις να προβάλλεις τίποτε άλλο. Οι άνθρωποι που συνδυάζουν την καλλιέργεια, τη μόρφωση -και υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ καλλιέργειας και μόρφωσης- και τον πλούτο έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Εγώ είχα την ατυχία, να δω τον χωρισμό μου να γίνεται η ενασχόληση της Ελλάδος, για πολύ μεγάλο διάστημα. Δυστυχώς, η πρώην σύζυγός μου, διάλεξε να κάνει τηλεοπτική καριέρα σαν επάγγελμα, κι αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο σταθμός στον οποίο εργάζεται, «πουλώντας» εμένα σε καθημερινή βάση. Έχτιζε ένα τηλεοπτικό πρόσωπο. Και εξαιτίας αυτού, η Ελλάδα ξαφνικά ανακάλυψε ότι ο Κούγιας έχει σπίτια, έχει σκάφη, έχει αυτοκίνητα. Κάτι που με ενόχλησε απίστευτα. Απίστευτα. Γιατί, πράγματι μου αρέσουν τα αυτοκίνητα, μου αρέσουν τα σκάφη. Και όλα είναι στο όνομά μου, στη φορολογική μου δήλωση. Δεν έχω off shore εταιρίες, πληρώνω εφορία γι’ αυτά. Αλλά ποτέ δεν με είδε κανείς ούτε να φωτογραφηθώ στο σκάφος μου, ούτε στα σπίτια μου, γιατί θεωρώ ότι σε μια κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό νοσεί οικονομικά, αυτό είναι πρόκληση. Επίσης, θεωρώ ότι χάνεις με το να προβάλλεις πράγματα και όχι την πραγματική σου αξία. Εγώ λοιπόν σαν συνήθεια, σαν τρόπο ζωής, είχα χρόνια τη γειτονιά μου, την Πετρούπολη και το καφενείο. Και τα έχω και τώρα. Τα ποδοσφαιρικά στέκια των Ιωαννίνων, τώρα τα αντικατέστησαν τα ποδοσφαιρικά στέκια της Πάτρας. Το γήπεδο και συγχρόνως το βουνό, η θάλασσα, τα σπορ, είναι πράγματα που δε χρειάζονται πολλά χρήματα για να τα απολαμβάνεις. Για μένα λοιπόν, ο τρόπος ζωής μου είναι, ο ίδιος. Εφτά παρά τέταρτο το πρωί ξύπνημα. Οκτώ παρά τέταρτο, αφού έχω διαβάσει, έχω δει λίγο τη ΝΕΤ ξυριζόμενος, έχω πιει καφέ, ξεκινάω. Εννιά είμαι στα δικαστήρια. Τρεις η ώρα το μεσημέρι τελειώνουν τα δικαστήρια. Από τότε που παντρεύτηκα για να μπορώ να βλέπω μετά τα παιδιά μου, τρεις με εφτά είμαι στο γραφείο, κι από εκεί και πέρα ξεκινά η προσωπική μου ζωή. Κι επειδή τώρα είμαι «ξεχρέωτος» και δεν έχω υποχρεώσεις, μπορώ να σας πω είναι καλύτερα τα πράγματα. Κάνω αυτό που θέλω. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή πάντοτε έχω εγώ τα παιδιά, γιορτές έχω πάντα εγώ τα παιδιά μου, διακοπές έχω πάντα εγώ τα παιδιά μου.
Άρα, το κεφάλαιο αυτό με την πρώην σύζυγός σας, έχει κλείσει οριστικά.
Απλώς δε μου δίνει διαζύγιο. Έχουμε αναβάλει τέσσερις φορές μέχρι τώρα τις δίκες. Ζητάει συνεχώς αναβολή, δεν ξέρω τι συμβαίνει, εγώ έχω βέβαια κάθε καλή διάθεση. Έχω αγωνία για το πώς θα διαχειριστώ την επόμενη ημέρα, γιατί η ζωή είναι πολύ σκληρή, δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος. Κι επειδή τα παιδιά μου θα έχουν πάντοτε μητέρα τη συγκεκριμένη μητέρα και πατέρα πάντοτε εμένα κι επειδή σε μένα πέφτει το βάρος να συντηρήσω όλους, πρέπει να είμαι ήρεμος και συγχρόνως τα παιδιά μου να ξέρουν ότι έχουν την καλύτερη μητέρα στον κόσμο. Κι αν εγώ τους πείσω ότι είμαι ο καλύτερος πατέρας, θα έχουν τύχη καλή. Αλλιώς θα πληρώσουμε και θα πληρώσουν και τα παιδιά μας και το ξέρω γιατί είμαι 33 χρόνια ποινικολόγος, κι έχω δει ότι το 85 % των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου είναι παιδιά διαλυμένων οικογενειών. Έχω μια αγωνία καθημερινά και θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με αγάπη, με εκτίμηση στους γονείς τους, και εφόσον εγώ θεωρώ ότι έχω το καλύτερο μυαλό και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία, πρέπει εγώ να καταβάλω τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Προσπαθώ να τους διδάξω γήινο τρόπο ζωής, με αξίες. Μίλαγα με το γιό μου, που είναι 7 χρονών και έχει αρχίσει και γράφει, θα σου δώσω να διαβάσεις ένα γράμμα του και θέλω να το δημοσιεύσεις. Είναι το πρώτο γράμμα του γιου μου. Συζητούσαμε λοιπόν, για τις αξίες ζωής, όπως είναι η τιμιότητα, το να λες την αλήθεια, το να μελετάς, να μορφωθείς, να αγαπάς την εργασία, προσπαθούσα να του εξηγήσω την έννοια της λέξης ηθική. Και μου λέει: μπαμπά ξέχασες κάτι. Τι, τον ρωτάω. Και μου λέει: τη γνώση. Καταλαβαίνεις ότι μου κόπηκαν τα πόδια.
Τα παιδιά πήραν χαμπάρι όλα αυτά που συνέβησαν;
Πήραν. Εμείς ένα επεισόδιο είχαμε στα 7 χρόνια γάμου. Και ήταν εκείνο το επεισόδιο που πήρε δημοσιότητα. Εκείνο το βράδυ τα παιδιά άκουσαν το επεισόδιο. Η μεν μικρούλα ήταν δύο χρονών και δεν καταλάβαινε, ο μεγάλος όμως τα κατάλαβε. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την ηλικία να εξηγήσεις.
Νιώσατε ποτέ ότι χάσατε το μέτρο στον τρόπο που χειριστήκατε την υπόθεση; Εννοώ σε σχέση με τη δημοσιότητα που πήρε;
Όχι. Την πρώτη φορά είπα δύο πράγματα και αμέσως μετά έκανα εξώδικα σε όλα τα κανάλια να μην ξανά αναφέρουν καν, το όνομά μου. Όταν όμως το άλλο μέρος και ο Μαλέλης ειδικά που διευθύνει αυτές τις εκπομπές του Star, έχουν οικοδομήσει σε αυτή τη διένεξη, στο δικό μου πρόσωπο, γιατί εγώ πουλάω, εγώ είμαι στο προσκήνιο με τις δίκες μου και την κοινωνική μου συμπεριφορά όλα αυτά τα χρόνια, με ότι έχω καταφέρει, όταν πουλάει το συμβάν στο χώρο τού θεάματος, καταλαβαίνεις ότι είμαι ανυπεράσπιστος. Εγώ καθημερινά κάνω την ίδια ζωή 37 χρόνια, από 20 χρονών που μπήκα στα δικαστήρια, σαν φοιτητής, τότε. Από τη δουλειά μου και μόνο, όμως, προκύπτουν πράγματα: Κοντράρισα τον Κοντομηνά. Τρία χρόνια είμαι ο μηνυτής, εκπροσωπώντας τους ανθρώπους τους οποίους κατηγορείται ότι εξαπάτησε στη Νότιο Αφρική και στη Γερμανία. Ο Λαζόπουλος, τρία χρόνια ασχολήθηκε μαζί μου. Από την πρώτη στιγμή που εγώ ήμουν δικηγόρος των θυμάτων του Κοντομηνά. Κανείς δεν το ξέρει. Με παρουσιάζει κοντό, στραβό. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει όταν με δει, γιατί εγώ δεν είμαι κρυμμένος. Όμως ο άνθρωπος που είναι στην Πίνδο ή στα Άγραφα ή στο νησί το απομακρυσμένο και βλέπει τον Λαζόπουλο γιατί δεν έχει τι να κάνει, δεν ξέρει τον Κούγια. Είχα κόντρα με τους ιδιοκτήτες του Star λόγω της υπόθεσης του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου και κανείς δεν ξέρει ότι ξεπλήρωσαν εναντίον μου την επαγγελματική μου επιτυχία και την δική τους αποτυχία, στις δικαστικές διενέξεις. Από την άλλη μεριά σημασία έχει εσύ να μην αλλάζεις.
Έχετε νοιώσει ποτέ ότι αθωώσατε κάποιον που ήταν ένοχος;
Να σας πω κάτι από καρδιάς. Ποτέ δεν ρώτησα κανέναν κατηγορούμενο αν είναι ένοχος. Διαβάζοντας όμως μια δικογραφία, σαν άνθρωπος που ξέρει, καταλαβαίνω αμέσως αν έχει κάνει κάτι ή δεν έχει κάνει. Ο καλός δικηγόρος πρέπει να πείσει τον κατηγορούμενο ποια θα είναι η τύχη του. Ο ρόλος του δικηγόρου είναι να βοηθήσει το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση. Θα σας δώσω το εξής παράδειγμα: κανείς δεν ξέρει ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, τιμωρείται από δύο χρόνια έως ισόβια. Αν καταδικαστείς με βρασμό ψυχής ορμής και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μπορείς να τιμωρηθείς με ποινή από δύο χρόνια. Εγώ έχω τέτοιες αποφάσεις. Τον πατέρα που σκότωσε τον δολοφόνο του παιδιού του στο Άργος, τον Παπαδόσημο που σκότωσε τον δολοφόνο του παιδιού στο δικαστήριο, τον αξιωματικό του λιμενικού, στην Κοζάνη που προσπάθησαν δύο Αλβανοί να τον ληστέψουν στο μετόχι του και τους εκτέλεσε κι έφαγε τρία χρόνια με αναστολή. Δηλαδή εκείνο που κάνω όταν διαβάζω τη δικογραφία είναι να πω: «φίλε ο δικαστής αυτή την απόφαση θα βγάλει. Θέλεις ο δικαστής να καταλάβει ότι είσαι παλιάνθρωπος και τον κοροϊδεύεις ή να πάμε σε μια λογική;». Εγώ αθώο άνθρωπο που να είναι αθώος και να έχει καταδικαστεί δεν έχω δει. Ανθρώπους που να είναι στο μεταίχμιο και να αθωωθούν, έχω δει. Αλλά αυτό είναι τεκμήριο του δικαίου, η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου. Μην ξεχνάτε ότι έχω κάνει 634 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 7.500 κακουργήματα και 17.000 δίκες, σε 33 χρόνια δικηγορίας. Έχω κάνει όλες τις βεντέτες της Κρήτης, χειρίζομαι τώρα την υπόθεση των Ζωνιανών, την υπόθεση Παυλίδη, χειρίζομαι ό,τι σοβαρό έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όλο αυτό το κάνω με μια ισορροπία ψυχική. Οι αμοιβές μου είναι αυτές που μπορεί να πάρει ένας καλός δικηγόρος των Πατρών. Ποτέ δεν είπα στον πελάτη δώσε μου ένα ποσό για να σε αθωώσω, δίνοντάς το στον δικαστή ή στον εισαγγελέα. Γι’ αυτό δεν ακούστηκε ποτέ κάτι για εμένα. Γι’ αυτό πρωταγωνίστησα, εναντίον του παραδικαστικού. Άρα οι άνθρωποι που θα έρθουν σε εμένα δεν έρχονται για να κάνουν λοβιτούρα στα δικαστήρια. Έχουν ένα μέτρο στη συμπεριφορά τους, υπάρχουν δικηγόροι και δικηγόροι.
Βρεθήκατε πολλές φορές κοντά στην πολιτική.
Βρέθηκα πολύ κοντά. Και τώρα είναι συνεχείς οι προσκλήσεις από τα κόμματα, και από το ΠΑΣΟΚ, και από τη Ν.Δ., και από το ΛΑΟΣ. Εμείς βέβαια είμαστε αριστερή οικογένεια, κι αυτό δεν το ξέρει κανείς. Εγώ μεγάλωσα στην Πετρούπολη. Η Πετρούπολη ήταν το μέρος που γύρισαν οι άνθρωποι από τα ξερονήσια. Η γιαγιά μου είχε εκτοπιστεί γιατί έκρυβε τους αντάρτες στο πατάρι, την πιάσανε, την εκτόπισαν. Ο πατέρα μου ήταν παλιός χωροφύλακας που η μάνα μου τον φώναζε αυριανιστή για να καταλάβεις. Έχω τέτοια βιώματα. Ήμουν μέλος της νεολαίας Λαμπράκη σε ηλικία 15 ετών. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να είμαι στην Πετρούπολη, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δεξιά.
Και είχατε υποσχεθεί στον Καραμανλή ότι θα είστε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.
Μου το ζήτησε ο ίδιος ο Καραμανλής να είμαι υποψήφιος βουλευτής, μαζί τότε, με τον Λυκουρέζο. Του είπα ότι δεν μπορούσα, γιατί ήμουν μέχρι εδώ επαγγελματικά, χειριζόμουν τότε την δίκη των Αγγελοπουλαίων κατά του αδελφού και ευτυχώς γιατί θα είχα μπλέξει. Δεν θα μπορούσα να πω όχι στον Κώστα, όπως δεν θα μπορούσα να πω όχι στον Σημίτη. Δεν θα έλεγα όχι στον Βαγγέλη τον Βενιζέλο.
Είναι και ποιος σου ζητάει κάτι.
Τώρα πια;
Τώρα όχι. Έχω κάνει τις επιλογές μου, η μόνη μου κοινωνική διείσδυση είναι το ποδόσφαιρο. Και από εκεί και πέρα είμαι μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων, χρόνια ολόκληρα δημοτικός σύμβουλος στην Πετρούπολη, χρόνια ολόκληρα δημοτικός σύμβουλος στη Γλυφάδα, μάλιστα στη Γλυφάδα ήμουν στο συνδυασμό ενός πρώην δημάρχου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από κανέναν. Ο συνδυασμός πήρε 6.000 ψήφους και εγώ πήρα 5.000 ψήφους.
Με την υπόθεση του Αλέξη πού βρίσκονται τα πράγματα;
Xτες είχαμε την πρόταση του εισαγγελέα και υπήρξε μια δικαιοσύνη. Ενώ μιλούσαν όλοι για εν ψυχρώ δολοφονία, ο εισαγγελέας περιγράφοντας το αδίκημα είπε ότι ο ειδικός φρουρός αιφνιδιασθείς, πυροβόλησε κάτω και δεξιά, η σφαίρα του χτύπησε στη μπάλα, τη στρογγυλή που βάζουν στα πεζοδρόμια, πήγε αριστερά και χτύπησε τον μικρό, ο οποίος είχε σκύψει εκείνη τη στιγμή γιατί είχε πέσει πριν μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης.  
Γι’ αυτό είπα εγώ ότι ήταν θέλημα θεού, αλλά το παρεξήγησαν. Είναι τραγικό, να  πυροβολεί ο ειδικός φρουρός χαμηλά, όχι προς το μέρος του παιδιού, η σφαίρα να χτυπάει στη μπάλα που είναι στρογγυλή - αν χτύπαγε στο έδαφος θα έφευγε κατευθείαν. Επειδή είναι στρογγυλή, η καμπύλη που χτύπησε την εξέτρεψε ακριβώς στην αντίθετη πλευρά κι εκείνη τη στιγμή το παιδάκι αυτό είχε σκύψει. Αν δεν είχε σκύψει, αν δεν ήταν στρογγυλή, αν είχε χτυπήσει σε άλλη γωνία, δεν θα είχε γίνει τίποτα.
Και εάν δεν είχε πυροβολήσει ο φρουρός, βεβαίως.
Σαφώς και αυτό το λέει και ο κατηγορούμενος.
Βρεθήκατε εκείνες τις ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των δηλώσεών σας.
Περισσότερο βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα γιατί τα έβαλα με τους πολιτικούς. Είπα ότι οι πολικοί προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους πρόδωσαν την πολιτική τους καριέρα. Έβγαλαν απόφαση. Τα έβαλα με όλους τους πολιτικούς γιατί κάνανε πλειστηριασμό ποιος θα είναι πιο σκληρός κατά του ειδικού φρουρού. Οι πολιτικοί είναι οργανωμένοι, έχουν δημοσιογράφους, κανάλια, κι εγώ δεν μίλησα για τυχαίους πολιτικούς, μίλησα για τον Καραμανλή, για τον Παπανδρέου. Ε, τα βάλανε όλα τα κανάλια, μαζί μου.
Δείχνετε ένας άνθρωπος συναισθηματικός. Τότε όλοι πάγωσαν ακούγοντας τον Αλέξη τον Κούγια, πατέρα δύο παιδιών, ουσιαστικά να στρέφεται εναντίον ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που χάθηκε και να ταυτίζεται με τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί.
Είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικός άνθρωπος. Και να ξέρεις, κορυφαίος ποινικολόγος μπορείς να γίνεις εάν είσαι άνθρωπος με αρχές και εάν είσαι συναισθηματικός. Εάν είσαι ένας ψυχρός, τετράγωνος άνθρωπος δεν μπορείς να διακριθείς στα ποινικά δικαστήρια. Αυτή είναι η αλήθεια. Από τη μια πλευρά έχουμε ένα δεκαεξάχρονο και από την άλλη έναν ειδικό φρουρό. Κάνουμε μια σύγχυση. Άλλο να μιλάει ο Αλέξης Κούγιας, ο πατέρας των δύο παιδιών, κι άλλο να μιλάει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο υπερασπιστής όχι ενός τυχαίου ανθρώπου. Αν είχαμε να κάνουμε με το δολοφόνο ενός δεκαεξάχρονου, πιθανόν να μην τον υπερασπιζόμουν και καθόλου. Έχω τη δυνατότητα να κάνω τις επιλογές μου. Έχουμε να κάνουμε όμως με ένα δολοφόνο, που είναι ειδικός φρουρός, που δεν έχει ούτε πειθαρχική δίωξη, που στο σπίτι του έχει τρία αγγελούδια, τα παιδιά του, έξι, τεσσάρων και δύο χρονών. Έχει έναν ανάπηρο τυφλό πατέρα, και στο σπίτι η γυναίκα του έχει και τον πατέρα της με ειδικές ανάγκες. Κι όλοι αυτοί μένουν στην Πετρούπολη. Κι αυτό το ξέρω. Γι’ αυτό μίλησα για θέλημα Θεού. Εγώ είμαι δικηγόρος δύο Πατριαρχών, του Ιεροσολύμων και του Κωνσταντινουπόλεως και έχω επηρεαστεί, παρότι έρχονται στιγμές που σιχαίνομαι τους κληρικούς. Το τονίζω ότι σιχαίνομαι τους κληρικούς. Όλο αυτό το αδελφάτο που έχει μπει μέσα στην εκκλησία και το οποίο κάτω από τα ράσα κρύβει τη μεγαλύτερη φαυλότητα και πλουτίζει και δεν είναι βέβαια η πλειονότητα, αλλά είναι ένα κομμάτι της εκκλησίας που δεν μπορεί να το διώξει η εκκλησία, αυτό εγώ το αποδοκιμάζω. Υπάρχουν βέβαια υγιείς κληρικοί που σεμνύνεσαι. Έκανα λάθος, έπρεπε να πω θέλημα διαβόλου. Αυτή τη σκηνοθεσία, του να πυροβολήσει από φόβο, γιατί κάτω, πυροβολείς μόνο από φόβο. Και καλό είναι να το κρίνεις γιατί δεν έχεις τύχει όπως έτυχα εγώ και συνάδελφοι να μπαίνουν μέσα στο γραφείο σου τριάντα κουκουλοφόροι και να στο καίνε. Εκεί αν έχεις πιστόλι δεν ξέρω τι κάνεις. Εκεί αυτός ένιωσε ότι κινδυνεύει και πυροβόλησε. Μόνο θέλημα διαβόλου μπορεί να είναι να πυροβολήσει αυτός με τα τρία παιδιά, με τους ανάπηρους στο σπίτι και να σκοτώσει. Ποιόν; Το αγγελούδι των δεκαέξι ετών.
Αν στην Παναχαϊκή, σας κράτησαν οι 13.000 φίλαθλοι που ήρθαν στο γήπεδο στον αγώνα με τη Ρόδο, όπως είπατε πρόσφατα σε συνέντευξή σας, τι ήταν αυτό που σας έφερε στην Πάτρα;
Eχω πάθος με το ποδόσφαιρο, από μικρό παιδί. Ήμουν πολύ καλός ποδοσφαιριστής και έπαιζα μπάλα από μικρός. Ξεκίνησα στον Άρη Πετρούπολης, από πιτσιρικάς. Δεκαπέντε χρονών πήρα την πρώτη μου μετεγγραφή, από τη μικρή ομάδα της Πετρούπολης, στη μεγαλύτερη. Δεκαοχτώ χρονών έκανα την πρώτη μου επαγγελματική μετεγγραφή, στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, που ήταν στη Β΄ Εθνική  τότε. Είκοσι ετών παίρνω μετεγγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προπονητής ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος, που με είχε ποδοσφαιριστή στην Εθνική Ερασιτεχνών, μια ομάδα που είχε δημιουργήσει η χούντα και έπαιζαν ο Σαράφης, ο Ελευθεράκης, μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ήμουνα από τα μεγαλύτερα ταλέντα εκείνη την εποχή. Παίρνω, τότε, ως πριμ μετεγγραφής 18.000 δραχμές. Πολλά λεφτά. Να σκεφτείτε ότι τότε, το 1973, ήμουν φοιτητής στη Νομική και παράλληλα μοίραζα τη Ναυτεμπορική. Έπαιρνα 250 δραχμές το μήνα. Παίρνω λοιπόν τα λεφτά της μετεγγραφής και αγοράζω την πιο ακριβή μοτοσικλέτα της εποχής: μια καβασάκι  1.300. Την παίρνω και πάω στο Ξυλόκαστρο να κάνω καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με τον Σπύρο Μαργαρίτη, τον παλιό ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής, τον BEST όπως τον έλεγαν, ο οποίος ζει ακόμα στο Ξυλόκαστρο. Τότε το Ξυλόκαστρο ήταν το τουριστικό επίκεντρο της Ελλάδος. Πάω λοιπόν να κάνω τον γαμπρό στο Ξυλόκαστρο. Συγχρόνως, ξύπναγα κάθε πρωί και έκανα τρέξιμο για να είμαι έτοιμος για την προετοιμασία. Και 1η Ιουλίου, αφού έχω τρέξει το πρωί, πάω να πιω γάλα σε ένα γαλατάδικο στο Κιάτο. Στο δρόμο, ένας φορτηγατζής που είχε κοιμηθεί στο τιμόνι, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, με χτυπάει ( Σ.Σ.: μου δείχνει το σημάδι στο κεφάλι, που υπάρχει ακόμα και σήμερα), μένω δεκαοχτώ μήνες στο νοσοκομείο και σταματάω το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τελειώνω τη Νομική, αλλά η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο έμεινε άσβεστη. Μετά από 3 χρόνια ξαναγυρίζω και παίζω στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, στον Πέλοπα Κιάτου, σε ομάδες Β΄ Εθνικής, αλλά έχω αρχίσει και τη δικηγορική μου καριέρα. Εικοσιτεσσάρων χρονών είχα το πρώτο Μικτό Ορκωτό, είχα υπερασπιστεί τον Ρωχάμη, τότε. Προσπαθώ να συνδυάσω και τα δύο, τη δικηγορία και τη μπάλα, αλλά δε γίνεται. Παίζω ερασιτεχνικά μέχρι τα 39 μου χρόνια, ενώ συγχρόνως από τα 29 έχω αναλάβει γενικός αρχηγός στο Αιγάλεω. Τριάντα χρονών γίνομαι αντιπρόεδρος στην ΕΠΑΕ, ως εκπρόσωπος του Ηρακλή. Αντικατέστησα τον Γιώργο Λιάνη. Περνάνε 9 χρόνια και τελειώνοντας στην ΕΠΑΕ, ο Νίκος Στράτος με παρακαλάει, να αγοράσω την ΑΕΚ, αν και είναι γνωστό ότι είμαι Παναθηναϊκός. Βεβαίως έχω να πάω στο γήπεδο, ούτε θυμάμαι πόσο. Έκοψα τον Παναθηναϊκό, όταν ο Βαρδινογιάννης έκοψε την μπάλα του Πάρι Γεωργακόπουλου. Δεν ξαναπήγα στον Παναθηναϊκό ποτέ.
Σας έχει «σημαδέψει» η Παναχαϊκή. Φίλος με τον Μαργαρίτη, κόβετε τον Παναθηναϊκό λόγω Πάρι…
Να ξέρετε κάτι. Το όνειρο όλων των Πελοποννησίων παικτών, και εμού, ήταν η Παναχαϊκή. Ήταν και η Κόρινθος καλή ομάδα τότε, αλλά η Παναχαϊκή ήταν το όνειρο όλων μας. Με καλεί λοιπόν ο Νίκος Στράτος, το 1997, να  αγοράσω την ΑΕΚ. Δίνω τότε ότι είχα και δεν είχα. Διακόσια εκατομμύρια δραχμές προκαταβολή και κάνουμε τη συμφωνία συνολικά να δώσω 600 εκατομμύρια. Κάνουμε ένα προσύμφωνο με τον Τροχανά, αλλά ως συνήθως αν δεν κάνεις οριστικό συμβόλαιο και κάνεις προσύμφωνο… Και  ενώ την ομάδα την εξυγιαίνω και είναι πρώτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αρνούμαι να πουλήσω τον Κωστή στην Μπαρτσελόνα, η οποία έδινε τότε 600 εκ. δρχ. Και είναι κρίμα, γιατί χτύπησε ο Κωστής, επί της προεδρίας μου, έσπασε το πόδι του και τέλειωσε την μπάλα.
Το Μάιο του ’97 ανέλαβα, το Φεβρουάριο του ’98, πούλησε κρυφά στην ENIC. Και τα λεφτά μου δεν τα ’χω πάρει ακόμα. Με πήρε ο Ψωμιάδης, όταν πήρε την ΑΕΚ, και μου ’λεγε να κάνουμε έναν διακανονισμό, στο τέλος τα χάρισα, τα ’χω χάσει τα λεφτά αυτά.
Η Παναχαϊκή είναι η όγδοη ομάδα που μπαίνετε στα διοικητικά της.
Ως ιδιοκτήτης, είναι η δεύτερη.
Και η διοικητική εμπλοκή σας, σε όλες τις υπόλοιπες;
Με εκλιπαρούν όλες, χρόνια. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα σε όλες τις ομάδες. Υπάρχουν ορισμένοι που είναι φίλοι μου. Σε όλες τις ομάδες που με κάλεσαν, υπήρχε χάος, διοικητικό και οικονομικό. Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη με την προοπτική να αγοράσω, αλλά με έριξε ο Τροχανάς τότε. Υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι που μπορούν να σε παραπλανήσουν. Έγινε αυτό που έγινε με την ΑΕΚ. Ουσιαστικά, μετά και έως το 2004 βοήθησα ομάδες, για να σταθούν στα πόδια τους.

Bookmark and Share

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ & ΤΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥΟκτώβριος 2012
ΧΑΡΑ ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΥ – ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΙούλιος 2012
ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΑΡΙΑΔΗΣΑπρίλιος 2012
ΑΡΤΕΜΙΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ - Περιμένει ΓιοΔεκέμβριος 2011
ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - H Star της Πάτρας Οκτώβριος 2011
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΣΣΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΗΣ - «Λουξαρουν» ταχύτηταΙούνιος 2011
ΝIKOS APOSTOLOPOULOS - «Ο Nikos ντύνεται γαμπρός»Απρίλιος 2011
ΑΘΗΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ & ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ - Επιστρέφουν στον τόπο του...ευτυχήματοςΦεβρουάριος 2011
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΥΚΙΟΥ - Η Σία θέλει να παντρευτείΔεκέμβριος 2010
Οι Εκλογες τους πηγαινουν πολύΝοέμβριος 2010
Γιώργος Κιμούλης εναντίον Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ή Milo Tindle VS Andrew WykeΣεπτέμβριος 2010
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣΙούλιος 2010
ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥΙούνιος 2010
Χρήστος ΛούληςΜάϊος 2010
ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗΑπρίλιος 2010
Ζεν πρεμιέ παίκτης - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣΜάρτιος 2010
ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ - First LadyΦεβρουάριος 2010
Καρέ της... ΝτάμαςΔεκέμβριος 2009
Όλα στον αέραΝοέμβριος 2009
ΗΡΩ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ «Έτσι είμαι εγώ…» Οκτώβριος 2009
2 1

news

46 φωτογραφίες από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Πάτρα – Όλα όσα έγιναν

Με σύμμαχο τον καιρό και με πλήθος κόσμου που συνέρευσε στα πεζοδρόμια της Αγίου Ανδρέου, έγινε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου, το πρωί της Δευτέρας, στην Πάτρα. Όλα κύλησαν άψογα και οι Πατρινοί χειροκρότησαν τους παρελαύνοντες.Πλήθος κόσμου στην ηλιόλουστη Πάτρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟΤην κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπ...

περισσότερα
Οκτώβριος 2012

Οκτώμβιος 2012
Εσείς είστε το thebest.gr!

Στείλτε την εκδήλωσή σας στο www.thebest.gr κι εμείς...

Αποστολή εκδήλωσης!