Cover Story

  • http://cdn.thebest.gr/media/images/magMain/tjtcvorwvp4f82f3e6dec76.jpg

ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΑΡΙΑΔΗΣ

«Χαίρομαι που η μισή Πάτρα μου λέει γεια σου Χρήστο»

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ Απρίλιος 2012ΣΕΛ.74

Από τις πιο γνώριμες και οικείες μορφές στην Πάτρα, ο υποδιευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Τριών Συμμάχων, Χρήστος Ψαριάδης, πάντα ζεστός και κοινωνικός δεν είναι τυχαίο που όταν «πετάγεται» για ένα γρήγορο εσπρέσο στο κέντρο, τον χαιρετά η μισή Πάτρα.
Τον συναντήσαμε μία Τετάρτη απόγευμα στο φιλόξενο και με ξεχωριστό γούστο διακοσμημένο από τον ίδιο, διαμέρισμά του στο Προάστειο.
Με καμάρι και νοσταλγία μας εκμυστηρεύθηκε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Προάστειο, στα Μποζαΐτικα όταν η περιοχή ακόμη θεωρείτο εξοχή και ήταν εκδρομή να έρθεις από την Πάτρα. «Θυμάμαι τις βόλτες με τον πατέρα του Νικόλα και τον μικρότερο αδελφό μου Σπύρο πότε στον Προφήτη Ηλία που είναι ένα ερημοκλήσι πάνω από το σπίτι μας και πότε στον Καστελλόκαμπο στο κτήμα Πετμεζά».
Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει φτάνοντας στο σπίτι του Χρήστου Ψαριάδη είναι οι υπέροχοι πίνακες του Γιώργου Μπογδανόπουλου, αδελφικού του φίλου, διάσπαρτοι παντού αλλά και τα άψογα τακτοποιημένα βιβλία του στα ράφια, οι φωτογραφίες με φίλους του καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου αλλά και σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους όπως η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη.
Κύριε Ψαριάδη να πάμε πίσω στο ξεκίνημα σας. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια και πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε στην Τράπεζα;
«Δημοτικό σχολείο πήγα στα Μποζαΐτικα και κατόπιν στο 1ο Γυμνάσιο Πατρών. Τα παλιότερα χρόνια το Προάστειο θεωρείτο απομακρυσμένη περιοχή (απέχει 6,5 χιλιόμετρα απόσταση από την Πάτρα) και έρχονταν εκδρομή οι Πατρινοί την Καθαρή Δευτέρα για κούλουμα ή το Πάσχα. Τώρα έχει ενωθεί πια με την πόλη. Μου αρέσει η περιοχή αυτή και ποτέ δεν θα ήθελα να την αλλάξω. Τελειώνοντας το σχολείο πέρασα στο πανεπιστήμιο στην αγγλική φιλολογία. Παράλληλα έδωσα εξετάσεις και για την Εθνική Τράπεζα. Και ενώ ήμουν ένα μήνα σχεδόν στο πανεπιστήμιο στην Αθήνα βγήκαν τα αποτελέσματα και ήμουν ανάμεσα στους επιτυχόντες. Οπότε επέστρεψα και διορίστηκα στο Αίγιο όπου έμεινα δύο χρόνια και πήγαινα στην Αθήνα και έδινα μαθήματα. Σιγά σιγά και με κόπο τέλειωσα το πανεπιστήμιο. Ξέρεις φοβόμουν μήπως δεν έμπαινα στο πανεπιστήμιο αλλά τελικά κατάφερα και πέρασα και στα δύο. Στην αρχή δεν ήθελα πολύ τη δουλειά μου στην τράπεζα την οποία την έβλεπα περισσότερο ως βιοποριστική ανάγκη. Μάλιστα το απωθημένο μου είναι που δεν έγινα καθηγητής σε γυμνάσιο, μου αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά.
Κάποια στιγμή σκεφτόμουν να παρατήσω την τράπεζα, αλλά θα διοριζόμουν μετά από μια δεκαετία καθώς ήμουν πίσω στην επετηρίδα. Έτσι παρέμεινα στην τράπεζα και εξελίχθηκα καλά. Έγινα διευθυντής στο κατάστημα της πλατείας Γεωργίου που ήταν και Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής και είχα την εποπτεία ενώ τώρα είμαι υποδιευθυντής στην Συμμάχων. Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο και η δουλειά μου. Χαίρομαι να βλέπω και να συναντώ τους Πατρινούς να έρχονται και να μου λένε μία καλημέρα. Το μόνο που μου έλειψε είναι ότι δεν έζησα τη φοιτητική ζωή καθώς λόγω της εργασίας μου δεν μπορούσα να είμαι στην Αθήνα».
Με την πολιτική είχατε ποτέ εμπλοκή, σας προτάθηκε ποτέ να κατεβείτε υποψήφιος;
«Μου είχαν προτείνει διάφοροι συνδυασμοί όπως του Ανδρέα Καράβολα ή του Ανδρέα Φούρα να είμαι υποψήφιος αλλά δεν είμαι εγώ για την πολιτική. Μου αρέσει να βγω με μια φιλική συντροφιά και να πω δύο κουβέντες, μέχρι εκεί, να λαμβάνω θέσεις πολιτικής ευθύνης, όχι δεν μου αρέσει».
Με τα κοινά πάντως ασχοληθήκατε στο Καρναβάλι.
«Έβγαινα στον κρυμμένο θησαυρό από τα χρόνια του γυμνασίου ενώ κάποια στιγμή μπήκα στο καρναβάλι και ως καρναβαλική και κριτική επιτροπή. Ήταν ωραία εποχή και ωραία παρέα. Θυμάμαι είχαμε βγει με τους «Αθάνατους» με τον Γιώργο Μπογδανόπουλο και είχαμε κάνει διαμαρτυρία για την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού και την απειλή εμπορευματοποίησης του. Είχαμε φορέσει μαύρα ρούχα και είχαμε βγει τελευταίοι στην παρέλαση. Αυτός ο όχλος και η φασαρία σήμερα δεν μου πηγαίνει. Εμείς φτιάχναμε μόνοι μας τις στολές, μαζευόμασταν σε ομάδες και κάναμε την πλάκα μας. Τα τελευταία χρόνια άρχισα να αποτραβιέμαι και πλέον έφτασα στο άλλο άκρο όπου σχεδόν ούτε να το ακούω δεν θέλω. Τα παλιότερα χρόνια ήταν πιο ωραία, δεν μπορώ σήμερα αυτό το λαϊκισμό, τη λαοθάλασσα, να θες να βγεις τις τελευταίες μέρες και να στριμώχνεσαι στα μπαρ. Βέβαια οι δύο μου κόρες συνεχίζουν την παράδοση και βγαίνουν σε γκρουπ».
Ποιες ήταν οι ωραιότερες καρναβαλικές στιγμές που θυμάσαι;
«Σίγουρα τα πριβέ πάρτι που κάναμε στα διάφορα σπίτια. Χορεύαμε μέχρι πρωίας και το επόμενο πρωί πηγαίναμε κανονικά στη δουλειά. Θυμάμαι την «Αρένα» του Κοτοπούλη αλλά και το «Λευκό χορό» τότε στο υπόγειο του Beau Rivage που είχε αφήσει εποχή, το γκρουπ που έφτιαχνε ο αρχιτέκτων Στάθης Χρυσικόπουλος. Με τον Γιώργο Μπογδανόπουλο, τον Κώστα Βρη, τον Κώστα Αντζουλάτο, την Ρουμπίνη Φακάλου και άλλους είχαμε μία παρέα, ρίχναμε την ιδέα, μετά ράβαμε τις στολές μας, βγαίναμε και διασκεδάζαμε. Μία χρονιά παρελάσαμε ως αγάλματα ακίνητοι πάνω σε νταλίκα. Ήταν μία ιδέα του Μπογδανόπουλου, είχαμε βαφτεί στα λευκά και είχαμε μπει μέσα σε κούφιες προτομές. Το γκρουπ λεγόταν «Ανδρών Επιφανών» και είχαμε και στεφάνια στα πόδια. Μας κοίταζε ο κόσμος στη Γούναρη εντυπωσιασμένος».
Γνωρίζω ότι είστε λάτρης του θεάτρου…
«Χρόνια παρακολουθώ τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας και ακόμη και σήμερα ανεβαίνω κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο στην Αθήνα και παρακολουθώ παραστάσεις. Το θέατρο είναι η ζωή μου. Ήθελα κάποια στιγμή να γίνω και ηθοποιός αλλά δεν μπόρεσα διότι όσες φορές έχω προσπαθήσει να παίξω από το φόβο μήπως ξεχάσω τα λόγια μου και το άγχος παθαίνω γλωσσοδέτη. Έχω πάντως παίξει με τον Χάρη Πανούτσο, τον Κώστα Βρη και τον Κώστα Πανταζόπουλο τις «Κυρίες της σκηνής και του παλουκιού» στο Επίκεντρο όπου είχα υποδυθεί τη Λυσιστράτη ενώ κατόπιν είχα παίξει στις παραστάσεις του Κομιτάτου, «Βαφτιστικός» και «Ορνιθοσκαλίσματα», χωρίς να έχω όμως ενεργό ρόλο.
Έχω φίλους από το θέατρο όπως το Γεράσιμο Γεννατά ή την Ευαγγελία Μουμούρη. Πηγαίνω και στο Μέγαρο Μουσικής. Ψάχνω, βρίσκω και παρακολουθώ. Έχω και το διάβασμα μου και τη μουσική μου, σινεμά δεν προφταίνω να πάω, ενώ κάνω και γιόγκα και κανένα ταξίδι στο εξωτερικό όχι όμως πολύ μακριά γιατί φοβάμαι τα αεροπλάνα. Κάνω και ποδήλατο.
Την άνοιξη ή το φθινόπωρο μου αρέσει να ανεβαίνω στο Δασύλλιο και να βλέπω την αλλαγή των χρωμάτων στη φύση. Πολλές φορές περπατάω και στην παλιά Πάτρα και μου αρέσει να αντικρίζω τα εγκαταλειμμένα σπίτια, είναι σαν να ζω εκείνη την εποχή. Θυμάμαι τις βόλτες που μας πήγαιναν οι γονείς μου στην Γερμανού και τον Παντοκράτορα.
Στέκι μου έχω το «Φαγιούμ» ενώ μου αρέσει να πηγαίνω με φίλους και σε κανένα κουτούκι. Δεν πολυβγαίνω ωστόσο καθώς ξυπνώ καθημερινά στις 6 το πρωί καθώς στις 7.30 πρέπει να είμαι στην Τράπεζα. Βάρυνα με τον καιρό και λίγο (χαμογελά).
Μου αρέσει που η μισή Πάτρα μου λέει «γεια σου Χρήστο» και χαίρομαι να βλέπω και να εξυπηρετώ κάποιον στην τράπεζα. Αντίθετα αυτό που με στενοχωρεί στην Πάτρα είναι η μιζέρια ορισμένες φορές και το κουτσομπολιό».  
Σας έχει στεναχωρήσει κάτι συγκεκριμένο;
«Πέρασα ένα πρόβλημα με την υγεία μου και βρέθηκαν άτομα σε μία παρέα όπου δεν ήμουν παρών και έλεγαν «ο Χρήστος περνάει αυτό, τον κακομοίρη». Δεν με λυπόντουσαν αλλά με κουτσομπόλευαν. Πάντως η περιπέτεια της υγείας μου με άλλαξε ως άνθρωπο, είδα πιο ωμά τη ζωή, αν δεν υπάρχει υγεία δεν γίνεται τίποτε. Έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα μετά από αυτό και δεν στενοχωριέμαι πλέον τόσο εύκολα».
Οι δυο σας κόρες και το σπίτι σας, σας χαρίζουν ξεχωριστή χαρά.
«Η Νάσια είναι σπουδάστρια της νοσηλευτικής και η Νινέττα στη σχολή των νηπιαγωγών. Είμαι φύσει αισιόδοξος και αυτό που θέλω είναι να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να είναι καλά. Το σπίτι μου δίνει χαρά και ξεκούραση, το έφτιαξα με το δικό μου γούστο και μπαίνοντας μέσα μετά από μία κουραστική μέρα χαλαρώνω. Βλέπω τους πίνακες του Μπογδανόπουλου, τα βιβλία μου όπως θέλω και χαλαρώνω. Για τη διακόσμησή του παίρνω ιδέες από διάφορα περιοδικά, για παράδειγμα τα φωτιστικά του λίβινγκ ρουμ τα είδα σε ένα σπίτι στην Ιταλία και τα παράγγειλα. Τώρα τελευταία με φωνάζουν και φίλοι και με ρωτούν πώς να διακοσμήσουν το σπίτι τους».
Είστε πάντως άνθρωπος του καλού γούστου, αυτό είναι ευδιάκριτο και στο προσεγμένο ντύσιμό σας.
«Ενημερώνομαι και αγοράζω λίγα και καλά ρούχα πάντα από την αγορά της Πάτρας. Παράδειγμα φέτος που είναι στη μόδα οι πιο λεπτές γραβάτες, φόρεσα κι εγώ αλλά κάτι πιο ενδιάμεσο. Μου αρέσει επίσης να μαζεύω ρολόγια χειρός, έχω πλέον κάπου δεκαπέντε αλλά και πένες αν και στην δουλειά της τράπεζας με τα καρμπόν δεν βολεύει. Την αγάπη για τις πένες την πήρα από τον πατέρα μου».
Τα όνειρα σας φεύγοντας από την Τράπεζα με σύνταξη ποια είναι; Τι θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει ως άνθρωπο;
«Θα μου άρεσε ενδεχομένως να ζω σε μία μεγαλούπολη όπως η Κωνσταντινούπολη που μου αρέσει πολύ ή το Λονδίνο ακόμη και στην Αθήνα. Αν έχω την ηρεμία και την ησυχία μπορεί και να το αποτολμήσω αλλά και η Πάτρα καλή είναι, έχω τους φίλους μου και περνάω καλά. Όσο για τον χαρακτήρα μου είμαι αγχωτικός και τελειομανής, «πνίγομαι» εύκολα και είμαι ικανός να πετάγομαι στον ύπνο μου και να σκέφτομαι μήπως υπέγραψα σε κάποιο χαρτί λάθος».

Bookmark and Share

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ & ΤΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥΟκτώβριος 2012
ΧΑΡΑ ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΥ – ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΙούλιος 2012
ΑΡΤΕΜΙΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ - Περιμένει ΓιοΔεκέμβριος 2011
ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - H Star της Πάτρας Οκτώβριος 2011
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΣΣΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΗΣ - «Λουξαρουν» ταχύτηταΙούνιος 2011
ΝIKOS APOSTOLOPOULOS - «Ο Nikos ντύνεται γαμπρός»Απρίλιος 2011
ΑΘΗΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ & ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ - Επιστρέφουν στον τόπο του...ευτυχήματοςΦεβρουάριος 2011
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΥΚΙΟΥ - Η Σία θέλει να παντρευτείΔεκέμβριος 2010
Οι Εκλογες τους πηγαινουν πολύΝοέμβριος 2010
Γιώργος Κιμούλης εναντίον Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ή Milo Tindle VS Andrew WykeΣεπτέμβριος 2010
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣΙούλιος 2010
ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥΙούνιος 2010
Χρήστος ΛούληςΜάϊος 2010
ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗΑπρίλιος 2010
Ζεν πρεμιέ παίκτης - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣΜάρτιος 2010
ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ - First LadyΦεβρουάριος 2010
Καρέ της... ΝτάμαςΔεκέμβριος 2009
Όλα στον αέραΝοέμβριος 2009
ΗΡΩ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ «Έτσι είμαι εγώ…» Οκτώβριος 2009
Κατσικόπουλος-Φούρας οδηγούν το Super RallyΣεπτέμβριος 2009
2 1

news

Πάτρα: Έφυγε νωρίς η Γεωργία Κασκαμπά – Αφήνει πίσω άνδρα και δυο παιδιά

Μια νέα γυναίκα, μόλις 33 ετών, έχασε τη μάχη που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα για να κρατηθεί στη ζωή. Η Γεωργία Κασκαμπά άφησε την τελευταία της πνοή, αφήνοντας πίσω δυο μικρά παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Αντώνη, και τον σύζυγό της Παναγιώτη Ρίζο. Η Γεωργία Κασκαμπά ήταν γνωστή και αγαπητή στην περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα, όπου διατηρούσε καφετέρια. Η κηδεία της θα γίνει τη Μ. Τρίτη 23 Απρ...

περισσότερα
Οκτώβριος 2012

Οκτώμβιος 2012
Εσείς είστε το thebest.gr!

Στείλτε την εκδήλωσή σας στο www.thebest.gr κι εμείς...

Αποστολή εκδήλωσης!