Politics & Social

  • http://cdn.thebest.gr/media/images/magMain/jvnpbotgph4ae6d84056d1f.jpg

Τα 17 χρόνια στην Πάτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΝΑΣΟΣ Π. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Οκτώβριος 2009ΣΕΛ.50

Καλοκαίρι του 1981. Το ΠΑΣΟΚ ετοιµάζεται να κερδίσει τις εκλογές και η είδηση ότι µεγαλύτερος γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, δηµιουργεί αίσθηση.

Αµέσως κινητοποιούνται για την στήριξή του όλοι οι Αχαιοί που είχαν δεσµούς µε τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου: ο Λάµπης Ζαριφόπουλος, ο Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης, ο Παναγιώτης Σακκάς, ενώ ο Αντώνης Λιβάνης ενεργοποιεί φίλους και συγγενείς για να τεθούν στο πλευρό του Γιώργου.

Αρχές Σεπτεµβρίου 1981, ένα µήνα πριν τις εκλογές. Ο νεαρός, µόλις 29 χρονών Γιώργος Παπανδρέου κατεβαίνει στην Πάτρα για να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα. Παράστηµα ίδιο µε το σηµερινό, σε πιο νεανική εκδοχή: ψηλός, αδύνατος, αθλητικός τύπος, µε µουστάκι. Από τις πρώτες επαφές που κάνει, όλοι µιλούν για ένα ευγενικό παιδί, χαµηλών τόνων, που µιλάει σιγά και είναι πάντα χαµογελαστό. Καµία σχέση µε το µοντέλο πολιτικού που κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη, εκτός από το µουστάκι. Και είναι αλήθεια ότι εκείνη η διαφορετικότητά του, που στην πορεία µέτρησε στα υπέρ του και που σήµερα είναι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην διακυβέρνηση της χώρας, τότε δεν είχε εκτιµηθεί από όλους. Γιατί η πράσινη ανάπτυξη, το τζοκινγκ, η ευγένεια και οι χαµηλοί πολιτικοί τόνοι, που σήµερα είναι της µόδας σε όλα τα κόµµατα, στην Πάτρα του 1981, έµοιαζαν πολιτικώς incorrect. Και ίσως αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έφερε το συγκεκριµένο επώνυµο να µην είχε καν καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής.

Κανείς πάντως δεν µπορεί να τον κατηγορήσει ότι θεωρούσε δικαιωµατική και κεκτηµένη την εκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας, σε εκείνες ή τις επόµενες εκλογές. Το προσπάθησε και ενσωµατώθηκε στην πόλη. Δεν είχε σχέση µε την εικόνα του σνοµπ διαδόχου που τα θεωρεί όλα δεδοµένα. Στην αρχή µένει σε σπίτι στον Άγιο Βασίλειο, που ανήκει στον Λάµπη Ζαριφόπουλο και τού το έχει παραχωρήσει. Και για τα επόµενα 17 χρόνια γίνεται µε διάφορους τρόπους κοµµάτι της πόλης.

Τον πρώτο πυρήνα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του συγκροτούν µέλη της Τοπικής Οργάνωσης 4, που βρισκόταν στην πλατεία Μαρούδα και της οποίας ήταν µέλος και ο ίδιος ο Γιώργος. Ο Χρήστος Μητρέλης, ο Δηµήτρης Ηλιόπουλος (µετέπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), ο Χρήστος Τσιµπούκης, ο Κώστας Δεληγιάννης, ο Άγγελος Παπαδόπουλος, ο Τάκης Καγιάφας, αλλά και το σύνολο σχεδόν των µελών της πολυµελούς τότε Τ.Ο. 4, ξεκινούν τον αγώνα για τον Γιώργο. Ο πρώην Νοµάρχης Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης, αναλαµβάνει να τον φέρει σε επαφή και µε άτοµα που ανήκουν στην Αριστερά, αλλά βλέπουν µε θετικό µάτι την υποψηφιότητα του Γιώργου, όπως ο Αρίστος Κουρτέσης και ο Σπύρος Φράγκος. Από τότε ο σηµερινός Πρωθυπουργός, αναζητούσε τη συνεργασία µε επιστήµονες που ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Εκείνη την εποχή τα «στέκια» του Γιώργου, εκεί που πηγαίνει για φαγητό κάθε βράδυ µε τους φίλους του και «µεταξύ τυρού και αχλαδίου», διευρύνει τον κύκλο των γνωριµιών του, είναι η ταβέρνα του Γιάννη Κούκου, η ταβέρνα του Σωτήρη Κατραβά στις Δάφνες και του Φοίβου στα Βραχναίικα.

Οι «κοµµατικοί» της εποχής εκτιµούν ότι «ο Γιώργος είναι καλό παιδί, αλλά έχει τόση σχέση µε τα πολιτικά ήθη της Αχαΐας, όση έχει και ένας Νορβηγός». Έτσι του κολλάνε το παρατσούκλι «ο Νορβηγός». Πράγµατι, ο ήπιος τρόπος που µιλάει, το τζόκινγκ που κάνει σε δρόµους της Πάτρας, οι απόψεις που καταθέτει υπέρ του εθελοντισµού, οι αντιλήψεις που εκφράζει ότι «πρέπει να χτυπηθεί το ρουσφέτι», διαµορφώνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει σχέση µε την Ελληνική πραγµατικότητα. Μάλιστα, εξιστορείται το εξής περιστατικό, που δείχνει τη διαφορετική κουλτούρα του νεαρού τότε πολιτικού: είναι µεσηµέρι και ο Γιώργος έχει φορέσει σορτσάκι και κάνει τζόκινγκ. Το µαθαίνουν οι στενοί συνεργάτες του και τρέχουν έντροµοι αµέσως να τον σταµατήσουν, καθώς ήταν αν µη τι άλλο ασυνήθιστο ένας υποψήφιος βουλευτής της εποχής να τρέχει στους δρόµους µε σορτσάκι. Τότε, οι πολιτικοί δεν έβγαζαν τη γραβάτα, ούτε στο κρεβάτι. Θυµηθείτε τα πρόσωπα. Δεν είχαν σχέση µε τον Οµπάµα και τον Σαρκοζί, που φωτογραφίζονται µέρα παρά µέρα κάνοντας τζόκινγκ.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, εκλέγεται βουλευτής µε 21.763 σταυρούς (τότε ίσχυε η µονοσταυρία), όταν ο δεύτερος, που ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας, συγκέντρωσε 13.789 ψήφους. Έως και το 1993 που έθετε υποψηφιότητα στην Αχαΐα, έβγαινε πάντα πρώτος, µε µοναδική εξαίρεση τον Νοέµβριο του 1990 που πρώτη κατετάγη η Μαρία Θωµά και ο Γιώργος, δεύτερος.

Στα δεκαεφτά χρόνια που διετέλεσε βουλευτής Αχαΐας (1981-1996, 2007-2009), οι σχέσεις του µε την περιοχή ήσαν πάντα στενές.

Συµµετείχε ενεργά στην κοινωνική ζωή της πόλης, έκανε φιλίες και εδώ γνώρισε τη σύζυγό του Άντα Παπαπάνου.

Ήταν το 1985 και η Άντα είχε έλθει στην Πάτρα από τον Καναδά όπου έκανε τις µεταπτυχιακές της σπουδές. Βρίσκεται στο σπίτι µε τους γονείς της και χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι η οικογενειακή φίλη Κούλα Αγγελοπούλου για να προσκαλέσει την Άντα σε µια πολιτική συγκέντρωση που έχει στο σπίτι της, µε προσκεκληµένο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η πρώτη αντίδραση της νεαρής φοιτήτριας είναι να απορρίψει την πρόσκληση. Η επιµονή της οικοδέσποινας, µεταπείθει την Άντα. Η ψηλή, αδύνατη, µελαχρινή και κοµψή κοπέλα µπαίνει στο σπίτι της Κούλας Αγγελοπούλου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, την βλέπει και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ζητάει πιεστικά από την οικοδέσποινα, να προσκαλέσει τη νεαρή Παπαπάνου στην κοµµατική συνεστίαση που γίνεται το ίδιο βράδυ, στον «Μαραλέτο», στο Ρίο. Γιώργος και Άντα κάθονται δίπλα-δίπλα. Έτσι άρχισε το ειδύλλιο, που εξελίχθηκε σε έρωτα και οδήγησε στο γάµο.

Εκείνη την περίοδο, ο Γιώργος διεύρυνε τον κύκλο των φίλων του, πέραν αυτών που «κληρονόµησε» από τον πατέρα και τον παππού του. Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις µε τον Θάνο Μικρούτσικο, τον αρχιτέκτονα Λάκη Φιλιππάτο, τον φαρµακοποιό Θοδωρή Αγγελόπουλο (µετέπειτα δήµαρχο Αντιρρίου), τον πανεπιστηµιακό Σπύρο Κουτσακουλάκη.

Ισχυροποίησε τις πολιτικές του σχέσεις µε τον σηµερινό βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, µε τον σηµερινό διευθυντή της ΔΕΫΑΠ Δηµήτρη Κοσµόπουλο, τον πρώην γραµµατέα της Νοµαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας Γιάννη Καπράλο, την σηµερινή πρόεδρο του Δηµοτικού Συµβουλίου της Πάτρας, Κατερίνα Κουµπουρλή, τον καθηγητή Νίκο Μπιλίρη, τον εφοριακό Βασίλη Γεωργόπουλο, τον υπάλληλο του Υπουργείου Γεωργίας Παναγιώτη Σταθόπουλο, τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σακκά, Μιχάλη Κόκκινο, Βαγγέλη Τσιµπλοστεφανάκη, Παντελή Πρέζα, Θανάση Βλασόπουλο, οι οποίοι συγκρότησαν στο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, την τάση που αποκαλείται «οι προεδρικοί» και ουσιαστικά αποτελούν το πολιτικό περιβάλλον του Γιώργου, στην περιοχή. Στον κύκλο των υποστηρικτών του τότε και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, τον οποίο όµως ο Γιώργος, µε δική του απόφαση άφησε εκτός ψηφοδελτίου το 2004 και έτσι ο Αλέκος µεταπήδησε στον ΛΑΟΣ.

Γνωρίστηκε, εκτίµησε και συνεργάστηκε µε τους πρώην πρυτάνεις του Πανεπιστηµίου Πατρών Αλέξη Λυκουργιώτη και Σταµάτη Αλαχιώτη, τον πρώην καθηγητή του Πανεπιστηµίου Γιάννη Πανάρετο (νυν Υφυπουργός Παιδείας), τον σηµερινό πρόεδρο του ΑΤΕΙ Πατρών Σωκράτη Καπλάνη. Πολιτικές σχέσεις είχε µε όλα τα στελέχη που ηγήθηκαν της Νοµαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 1981-1996, όπως ο γιατρός Παναγιώτης Ραµπαβίλας, ο πανεπιστηµιακός Θανάσης Σαφάκας, ο δικηγόρος Γιάννης Μαράτος και ο αργότερα ο δικηγόρος Γιώργος Μάρκου, ο φαρµακοποιός Χρήστος Δηµόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΝΑΠ Γιάννης Κασίµης, ο γιατρός Μιχάλης Κίτρου, ο πρώην Δήµαρχος Φαρρών Θάνος Καρπής.

Πολιτικές σχέσεις φυσικά είχε και µε τους κατά καιρούς βουλευτές Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, τον Δηµήτρη Κατσικόπουλο, τον Ανδρέα Φούρα, τον Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κώστα Σπηλιόπουλο, τον Γρηγόρη Σολωµό, την Μαρία Θωµά, τον Μιλτιάδη Βέρρα, τον Δηµήτρη Σκαµνάκη, τον Δηµήτρη Γεωργόπουλο.

Ο κατάλογος των Αχαιών µε τους οποίους κατά καιρούς συναντιόταν και συνοµιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι τόσο µακρύς, που όσους κι αν αναφέρεις, είναι σίγουρο ότι θα παραλείψεις πολλούς. Λογικό είναι άλλωστε, αφού επί δεκαπέντε χρόνια διετέλεσε βουλευτής Αχαΐας, εκλεγόµενος µε σταυρό.

Δεν έχανε ποτέ, τον αποκριάτικο χορό της Κινηµατογραφικής Λέσχης, που τότε ήταν το µεγαλύτερο κοσµικό γεγονός της Καρναβαλικής περιόδου, ενώ υπήρξε ο άνθρωπος που δηµιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Πριν αναλάβει Υφυπουργός Πολιτισµού το 1985, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δηµιουργία του Φεστιβάλ, πείθοντας τον Θάνο Μικρούτσικο να αναλάβει την υλοποίηση της ιδέας. Και όταν τον Ιούλιο του 1985 πήγε στο Υπουργείο Πολιτισµού, εξασφάλισε γενναίες χρηµατοδοτήσεις που συνέβαλλαν στην απογείωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ενώ έδινε το παρών στις πρεµιέρες και όχι µόνο.

Διευθυντές του πολιτικού του γραφείου τότε ήσαν ο Πατρινός Πέτρος Συναδινός και ο Μεσσήνιος Γιώργος Σταµατελόπουλος, οι οποίοι αποτελούσαν το «µάτι και το αυτί του Γιώργου» στην περιοχή.

Εκείνη την εποχή, ο Γιώργος ήταν «Αχαιάρχης». Δεν γινόταν τίποτε χωρίς να ερωτηθεί ο ίδιος και ο λόγος του είχε πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το 1982, ο Μένιος Κουτσόγιωργας προωθούσε για υποψήφιο δήµαρχο στο Αίγιο, έναν γνωστό συµβολαιογράφο της πόλης. Σε µια συνάντηση που γίνεται στο σπίτι του Στάθη Αθανασόπουλου-Σερέτη, οι πολιτικοί του φίλοι του προτείνουν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέκου Μέγαρη. Ο Γιώργος πείθεται. Ο Μένιος χάνει την πρώτη εσωκοµµατική µάχη, καθώς υποψήφιος δήµαρχος Αιγίου ορίζεται ο Αλέκος Μέγαρης.

Αλλά και το 1986, όταν το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε τον υποψήφιο δήµαρχο που θα υποστήριζε στην Πάτρα, ο ρόλος του Γιώργου είναι καταλυτικός.. Πολλοί ήσαν τότε οι ενδιαφερόµενοι και µάλιστα ανάµεσά τους και άτοµα του στενού του περιβάλλοντος, όπως ο Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης. Ο Γιώργος έκανε µια προωθηµένη για την εποχή εκείνη κίνηση. Σε συνεργασία µε φίλο του καθηγητή στο Τµήµα Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου, έκανε µια έρευνα κοινής γνώµης η οποία έδειξε ότι η πιο ισχυρή υποψηφιότητα ήταν εκείνη του Ανδρέα Καράβολα. Με την έρευνα υπό µάλης, συναντήθηκε µε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αµέσως µετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι υποψήφιος Δήµαρχος στην Πάτρα θα είναι ο Ανδρέας Καράβολας.

Το 1988 και ενώ είναι ήδη Υπουργός Παιδείας, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία φίλων του να δηµιουργήσουν τον ραδιοφωνικό σταθµό «Φάρο 9,84». Στο εγχείρηµα πρωτοστατούν ο Θάνος Μικρούτσικος που αναλαµβάνει Διευθυντής Προγράµµατος του σταθµού, ο Δηµήτρης Κοσµόπουλος που είναι ο Οικονοµικός Διευθυντής και ο τηλεοπτικός παραγωγός Φάνης Συναδινός, αδελφός του Πέτρου, που κατεβαίνει από την Αθήνα και αναλαµβάνει Γενικός Διευθυντής. Ο «Φάρος» εκπέµπει από ένα νεοκλασικό στην Τριών Ναυάρχων και διαθέτοντας τις πιο σύγχρονες υποδοµές και τους πιο καλοπληρωµένους συνεργάτες, απογειώνεται και µέσα σε τρεις µήνες φτάνει σε ποσοστά ακροαµατικότητας που ξεπερνούν το 60%. Είναι κοινό µυστικό, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται πίσω από τον «Φάρο», προσφέροντας την υποστήριξή του στους ανθρώπους που τον διοικούν. Δεν προσβλέπει σε προσωπικά οφέλη, αλλά οπαδός ων της ελεύθερης ραδιοφωνίας, δίνει την υποστήριξη του, µε σκοπό να δηµιουργηθεί ένας ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθµός πρότυπο, µε έδρα την Πάτρα. Άλλωστε, πάντα συνδεόταν µε πρωτοποριακές ιδέες. Και εκείνη την εποχή, η δηµιουργία ενός σύγχρονου ιδιωτικού ραδιοφώνου, ήταν πρωτοποριακή κίνηση. Όπως πρωτοποριακή ήταν και η επιλογή να διοργανώσει το 1993, το Συνέδριο µε θέµα «Η Πάτρα στον 21ο αιώνα», πείθοντας τότε τον Χρήστο Λαµπράκη, την ευθύνη της διοργάνωσης να αναλάβει το «Ίδρυµα Λαµπράκη».

Αυτή ήταν µία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα που πήρε, καθώς το 1996 µετακόµισε στην Α΄Περιφέρεια Αθήνας. Ωστόσο οι σχέσεις του µε την Αχαΐα, δεν διεκόπησαν ποτέ. Ακόµα και σήµερα, αναζητά χρόνο για να περάσει κάποιες ηµέρες χαλάρωσης στην Πάτρα. Όταν έρχεται ιδιωτικά, συνοδεύεται πάντα από τη σύζυγό του, αποφεύγει τις συναντήσεις µε πολιτικούς φίλους και προτιµά να βγει για φαγητό µε φίλους της Άντας, όπως η Άννυ Ανδρικοπούλου και η Άλκηστις Σταθοπούλου, µετά συζύγων φυσικά. Αγαπηµένα του µαγαζιά για φαγητό είναι µια ψαροταβέρνα απέναντι από την Ιχθυόσκαλα, το Φαγιούµ, ενώ παλαιότερα έχει θεαθεί και στο εστιατόριο του Βερβίτα, στη Λόντου.

Bookmark and Share

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣΑπρίλιος 2012
Κεφάτος γάμος Οκτώβριος 2011
«Ζαχαρένια» βάπτιση Οκτώβριος 2011
Οι δημιουργίες της Λίας Καστανίδη στα Primarolia Ιούνιος 2011
Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύηςΔεκέμβριος 2010
ΕΚΛΟΓΕΣΝοέμβριος 2010
Έφη Κατσικοπούλου, η Μαριλένα Δημαρά και η Ασπασία Χριστοπούλου - ΟΙ 3 ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟ BESTΝοέμβριος 2010
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΗΣ - Ένα TOP MODEL ζητά την ψήφο μαςΝοέμβριος 2010
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - «Κολλημένος» με τον τόπο τουΣεπτέμβριος 2010
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;Σεπτέμβριος 2010
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΑΣ Ιούλιος 2010
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΓΓΟΥΙούνιος 2010
ΣΠΗΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΙούνιος 2010
Αντώνης ΧαροκόποςΜάϊος 2010
Θεόδωρος ΆννινοςΜάϊος 2010
ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ;Απρίλιος 2010
Τον λένε «Καλλικράτη» και ρίχνει τα σύνοραΦεβρουάριος 2010
Τα πάντα γύρω από το τεστ ΠαπανικολάουΝοέμβριος 2009
Ζητούν να τους σταυρώσουμεΣεπτέμβριος 2009
ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΙΟ ΨΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ!Σεπτέμβριος 2009
2 1

news

Πέθανε η Έλλη, το κορίτσι με τις αφέλειες- Πρόλαβε να βγει από το κλουβί της στα Λεχαινά και να δει τον ήλιο

Αιφνίδια και μοναχικά έσβησε η 15χρονη Έλλη που το τελευταίο διάστημα ζούσε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και είχε περάσει από το παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών που είχε χαρακτησριστεί ως κολαστήριο. Πήγαινε στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφε έμπαινε στο κλουβί της Την είδηση γνωστοποίησε η Ομάδα «Μηδενική Ανοχή – Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων» στο f...

περισσότερα
Οκτώβριος 2012

Οκτώμβιος 2012
Εσείς είστε το thebest.gr!

Στείλτε την εκδήλωσή σας στο www.thebest.gr κι εμείς...

Αποστολή εκδήλωσης!