Παρουσιάζεται το βιβλίο «Θαμπές Ζωές» του Γιάννη Παππά

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018
Ξενοδοχείο "Βυζαντινό"
Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα 26221


Ο Ηπειρώτης στην καταγωγή Γιάννης Παππάς (από την περιοχή Χαλκιάδες της Άρτας) έβγαλε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Θαμπές Ζωές» από τις εκδόσεις Καστανιώτη και πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στις 18 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, στη Ρ. Φεραίου, στις 20.30.

Βασικοί ομιλητές θα είναι η Μίνα Πετροπούλου φιλόλογος, Δρ. Κοινωνιολογίας και ο Αλέξανδρος Χάϊδας, φιλόλογος, Πρόεδρος του ΔΣ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο Αλέξης Γκλαβάς, πολιτιστικός συντάκτης & μουσικός παραγωγός και η Μαίρη Σιδηρά φιλόλογος του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας και μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Μπουλμπασάκος.

Ο Γιάννης Παππάς που από το 2002 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, μετά από δυο ποιητικές συλλογές, ασχολείται τώρα με την πεζογραφία. Με κοφτή ματιά και γλώσσα προσεγγίζει θέματα από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας αλλά και ιστορίες απλών ανθρώπων που η ζωή τους πολέμησε. Αποτέλεσμα είναι το βιβλίο με 31 διηγήματα και γενικό τίτλο «Θαμπές ζωές» που όπως προείπαμε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου συνδιοργανώνουν ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, η Ένωση Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το Λογοτεχνικό Ηλεκτρονικό Περιοδικό «www.diapolitismos.net», το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης. Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα. Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριά της Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948. Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’20.

Με κοφτή, αστόλιστη και γυμνή γλώσσα, ο συγγραφέας ανασκάπτει την ατομική και συλλογική μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια της Ιστορίας σε βάρος των αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία. Στις Θαμπές ζωές οι ήρωες, στερημένοι, αδύναμοι και μοναχικοί, αναμετριούνται με την απώλεια, τον έρωτα, την τρέλα και το θάνατο. Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, συμπλέκονται με το μοιραίο, συνθέτοντας την εικόνα του ανθρώπινου δράματος.

*Ο Γιάννης Η. Παππάς από το 2003 είναι εκδότης-διευθυντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Διαπολιτισμός (www. diapolitismos.net).

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλολογίας) έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον πεζογράφο Αντρέα Φραγκιά. Επίσης είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Bookmark and Share
« ΑπρίλιοςΜάϊος 2018Ιούνιος »
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
BESTTV