Aφιέρωμα στον Σοβιετικό κινηματογράφο

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017
Πάνθεον
Λεωφόρος Γουναρη 34, Πάτρα 26222
Τηλ: 2610 325778


Μετά τη μεγάλη επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης -συναυλίας «Σοβιετικοί Συνθέτες», του αφιερώματος για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, ο κινηματογράφος θα βρεθεί στο επίκεντρο μέσα από το τριήμερο αφιέρωμα για τον σοβιετικό κινηματογράφο που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο Πάνθεον, στη Δημ. Γούναρη.

Θα προβληθούν εξέχουσες δημιουργίες που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και σημάδεψαν την ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ την πρώτη μέρα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 8 μμ ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας New Star, με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται το αφιέρωμα, θα κάνει εισηγητική ομιλία για τις ταινίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ:

ΠΕΜΠΤΗ 7/12/2017

-18:00-20:00

«Οκτώβρης» (1928) του Σεργκέι Αϊζενστάιν – 95΄- Α/Μ

-20:00-22:00

Χαιρετισμός από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων

Εισηγητική ομιλία για τις ταινίες από τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη

«Απεργία» (1924) Του Σεργκέι Αϊζενστάιν –82΄- Α/Μ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12/2017

-18:00-20:00

«Ενθουσιασμός-Η Συμφωνία του Ντονμπάς» (1931) του Τζίγκα Βερτόφ - 67΄

«Η Δεσποινίς και ο Αλήτης» (1918) των Ευγένι Σλαβίνσκι και Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι - 44΄

-20:00-22:00

«Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» (1929) του Τζίγκα Βερόφ- 68΄

«Kino Pravda no.21» του Τζίγκα Βερτόφ - 29΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/12/2017

-18:00-20:00

«Παιδαγωγικό Ποίημα» (1955) των Μ.Μαγιέβσκαγια - Α. Μασλιουκόβι - 111΄ -Έγχρωμη

-20:00-22:00

«Ευτυχία» (1934) του Αλεξάντρ Μεντβέντκιν - 65΄ - Α/Μ

«Ο Λένιν ζει» (1958) του Μιχαήλ Ρομ - 27΄.

Τα μεγάλα γεγονότα και οι εξεγέρσεις που συντελέστηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 1917 οδήγησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας, τη Ρωσική Επανάσταση.

Ο θυελλώδης άνεμος αλλαγής που σάρωσε τους τομείς της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και επηρέασαν καίρια τους καλλιτέχνες.

Όλοι οι χώροι της τέχνης (ζωγραφική, ποίηση, μουσική, κινηματογράφος) δονήθηκαν από έναν πρωτόγνωρο παλμό δημιουργίας και οι καλλιτέχνες πειραματίστηκαν με νέες φόρμες, ανανέωσαν τους εκφραστικούς τους τρόπους, συντάχθηκαν με το καινούριο και επαναστατικό πνεύμα της εποχής και αποτύπωσαν με ανεξίτηλα γράμματα στο οικουμενικό βιβλίο της Τέχνης τα μοντέρνα κινήματα της περίφημης Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Ενώ ο Μαγιακόφσκι γράφει τους παθιασμένους στίχους του στο πνεύμα του κομμουνιστικού φουτουρισμού, οι κινηματογραφιστές της Επανάστασης γυρίζουν τις πρώτες ταινίες και διαμορφώνουν την αισθητική του σοβιετικού κινηματογράφου που βρίθει από καινοτομίες και πρωτοπόρο πνεύμα.

Στην άνθηση της κινηματογραφικής τέχνης καίρια ήταν η έμπρακτη συνεισφορά του Λένιν, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινηματογράφου. Τα χαρακτηριστικά λόγια του: «αναγνωρίζουμε τον κινηματογράφο ως τη σπουδαιότερη απ’ όλες τις τέχνες» είναι τεκμήρια της αντίληψής του για τη δύναμη της εικόνας και της θερμής υποστήριξής του στις αναζητήσεις των σκηνοθετών, ενώ μαρτυρούν την πριμοδότηση της νέας τέχνης δίνοντας ώθηση σε καλλιτέχνες με άλλες αφετηρίες.

Αποτέλεσμα αυτής της ολόθερμης συμπαράστασης ήταν η παθιασμένη ενασχόληση ανθρώπων των γραμμάτων και των άλλων τεχνών με το σινεμά.

Για την εποχή αυτή ο ιστορικός κινηματογράφου Κιθ Ρίντερ επισήμανε: «Πουθενά η έκρηξη της κινηματογραφικής τέχνης δεν ήταν τόσο αισθητή όσο στη μετεπαναστατική Ρωσία».

Από τον χώρο των εικαστικών τεχνών ξεκίνησε ο Σεργκέι Αϊζενστάιν. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γλωσσολογία και ζωγράφιζε αφίσες πριν ασχοληθεί με τη θεωρία του κινηματογράφου και σκηνοθετήσει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά αποκαλύπτοντας τις καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνικές του μοντάζ.

Ο Αϊζενστάιν αντικαθιστά τον πρωταγωνιστή με τις πλατιές μάζες, τους λαούς της γης δηλαδή. Με τις μοναδικές λήψεις του αποθεώνει την κίνηση των μαζών, των λαών προσδίδοντας κοινωνικό και πολιτικό μεγαλείο και αφουγκραζόμενος με ανεπανάληπτο τρόπο τα επαναστατικά μηνύματα της εποχής. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι μνημειώδεις φιλμικές δημιουργίες του «Οκτώβρης» και «Απεργία».

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και η αριστουργηματική ταινία «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Τζίγκα Βερτόφ, Ρώσου σκηνοθέτη, θεωρητικού και διακεκριμένου μοντέρ εβραϊκής καταγωγής, που τα χρόνια της Επανάστασης έγινε οπερατέρ Επικαίρων στο τρένο του Λένιν. Εχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις το τρένο που διέσχιζε την αχανή χώρα και ήταν ταυτόχρονα αίθουσα κινηματογράφου και εργαστήριο παραγωγής.

Παρουσίασε το ιστορικό μανιφέστο του «Κινογκλάζ», δηλαδή «Κινηματογράφος-Μάτι», οι αρχές του οποίου βρήκαν θαυμάσιες εκδοχές στις ταινίες του. «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του 1929, με ασύλληπτο μοντάζ, θεωρείται από τις πιο όμορφες και πρωτοπόρες ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Εκτός από την σπουδαία αυτή ταινία στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες του «Ενθουσιασμός-Η Συμφωνία του Ντονμπάς» και «Kino Pravda No21».

Αν δεν υπήρχαν ο Αϊζενστάιν και ο Βερτόφ με το μοντάζ τους, το σινεμά δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τη βαθιά επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι Σοβιετικοί κινηματογραφιστές στους δυτικούς σκηνοθέτες.

Bookmark and ShareΣτον ίδιο χώρο


Θέατρο » Πάνθεον

Παιδική μουσική παράσταση «Ροσσινιάδα»

Μια μοναδική στο είδος της παράσταση θα έχει την δυνατότητα και ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στη Πάτρα, στη σκηνή του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη το χρονικό διάστημα 5 με 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας. Πρόκειται για την «Ροσσινιάδα» σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, μια παράσταση π...
Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018
Θέατρο » Πάνθεον

Ο illusionist Sankara live

Ο ταλαντούχος μάγος και «θαυματοποιός» Σανκάρα – Sankara, ξανάρχεται όπως είδαμε στην κεντρική, μεγάλη αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη στην Πάτρα για να παρουσιάσει το σώου του αυτό το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στις 20.00 το βράδυ. Όπως λέει και η διαφημιστική αφίσα της παράστασης, «πρόκειται για μ...
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018


« ΝοέμβριοςΔεκέμβριος 2017Ιανουάριος »
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
BESTTV