Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άνω Καστρίτσι Αχαίας: Θρησκευτική δέηση και πομπή

Άνω Καστρίτσι Αχαίας: Θρησκευτική δέηση και πομπή

Και φέτος αναβίωσε το έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Άνω Καστρίτσι αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Το έθιμο αυτό δεν σταμάτησε ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε επί Γερμανικής Κατοχής.

Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτικές δεήσεις στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό τους από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις. Σε αυτό αποδίδουν οι κάτοικοι, το γεγονός ότι παρότι το χωριό τους ήταν το επίκεντρο του εμφυλίου στην περιοχή, δεν είχαν θύματα.

Οι κάτοικοι λοιπόν κατόπιν προτροπής των ιερωμένων πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες σε κύκλο σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό στα οποία έχουν κτίσει εκκλησίες.

Έτσι κι εφέτος τηρώντας την παράδοση τη Δευτέρα το πρωί έγινε η δέηση ή λέηση (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, προηγήθηκε της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και ακολούθησαν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούσαν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι επικαλούνταν το «Κύριε Ελέησον». Η πομπή ακολούθησε περιμετρική διαδρομή σε κάθε ξωκλήσι, οι ιερείς "έβγαλαν" ύψωμα σε συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα και κατέληξαν στο ξωκλήσι της Παναγίας, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, παρόντος και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κώστα Μπουρδούλη, ο οποίος κατάγεται από το Άνω Καστρίτσι, αφού έκαναν πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί ο παπα-Ντίνος έσυρε πρώτος το χορό με όλους τους φουστανελάδες και ακολούθησε γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις