Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Μπεκίρης: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης του αγροτικού πληθυσμού

Μ. Μπεκίρης: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπ...

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

"Ο αγροτουρισμός, ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης, είναι ικανός να προκαλέσει σημαντικά οφέλη στον αγροτικό πληθυσμό, με κυρίαρχα την διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης στον αγροτικό χώρο, την δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, την δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στη γεωργία, την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο ως συνέπεια των παραπάνω και μάλιστα του πιο δυναμικού τμήματος την πρόκληση αλυσιδωτών πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Και τέλος την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών καθώς και των τοπικών συλλογικών φορέων προς την κατεύθυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο αγροτουρισμός λοιπόν μπορεί να αποτελέσει μοχλό  ανάπτυξης αγροτικών περιοχών, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις νέες τάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις της οικονομίας και ειδικότερα του πρωτογενή τομέα, το μέλλον των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών δεν εξαρτάται από την εξέλιξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά από τη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης. Τη δημιουργία δηλαδή και την ανάπτυξη καινούργιων δραστηριοτήτων στον αγροτικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο Αγροτουρισμός κατέχει εξέχουσα θέση.

Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και σε ορισμένες της ανατολικής, όπως Πολωνία, ο αγροτουρισμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος. Στην Ελλάδα, όπως εξ’ άλλου και στις νότιες χώρες της Ευρώπης είναι λιγότερο αναπτυγμένος. Η σχετικά χαμηλή ζήτηση αγροτουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών  από τον αστικό πληθυσμό, πέρα από τους τρόπους άσκησης της πολιτικής, οφείλεται επίσης και στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής κοινωνίας.

Η αγροτική έξοδος, σε αντίθεση με τις δυτικές  κοινωνίες, είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι ο ελληνικός αστικός πληθυσμός διατηρεί ακόμη στενές  σχέσεις με τον αγροτικό χώρο. Για να μπορέσει ο αγροτουρισμός να επιτελέσει τους φιλόδοξους στόχους του, θα πρέπει η ανάπτυξή του να σχεδιασθεί ορθολογικά και ολοκληρωμένα και να βασίζεται στην αξιοποίηση των ανθρώπινων, φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Παρόλα τα προγράμματα Αγροτουρισμού που  εφαρμόστηκαν στην χώρα μας με λύπη μας διαπιστώνουμε υστέρηση κάποιων  περιοχών σε σχέση με κάποιες άλλες .Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τον  κακό σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών και την πίεση για απορρόφηση κονδυλίων ως πρωτεύοντα παράγοντα,  στα απερχόμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Για όλα τα παραπάνω ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός  Μιχάλης Μπεκίρης, έφερε το θέμα στην βουλή καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Το θέμα της ερώτησης είναι :«Άμεσα μέτρα Ενίσχυσης του Αγροτουρισμού »

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού του κάθε  τόπου, αποτελεί το βασικό στοιχείο των αναπτυξιακών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Έγινε επίσης αντιληπτό ότι οι αγροτικές περιοχές πρέπει να στηριχθούν με τρόπους  άλλους, πέρα από τη στήριξη των τιμών των γεωργικών προϊόντων και των γεωργικών εισοδημάτων και οι τρόποι αυτοί πρέπει να αναζητηθούν στο ενδογενές υλικό.

Σε επίπεδο πολιτικής, πραγματοποιείται μια συνεχής  αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η οποία μετατοπίζει το ειδικό βάρος της ανάπτυξης από το εθνικό επίπεδο στο τοπικό.

Σ’  αυτό το πλαίσιο, ένα κομμάτι της ευθύνης για την  ανάπτυξη των  μη αναπτυγμένων περιοχών, των λεγόμενων ορεινών και μειονεκτικών, μετατίθεται στις κοινωνίες που τις κατοικούν, με την έννοια ότι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αξιοποιήσουν τους τοπικούς πόρους προς την κατεύθυνση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων, που δύνανται να ενισχύσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της υπαίθρου αποτελεί ο αγροτουρισμός ο οποίος συγκεντρώνει  μια σειρά χαρακτηριστικών που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να τον αναδείξουν σε μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Για την Ελλάδα όπου οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 82,6% της επικράτειας και κατοικούνται από το 28% του πληθυσμού, ο αγροτουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική διέξοδο για ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και  Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, θα πρέπει να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού  και να ενεργήσουν άμεσα για την άρση των αγκυλώσεων που παρατηρηθήκαν στον παρελθόν κατά την υλοποίηση συναφών προγραμμάτων ανάπτυξης των Αγροτών μας. Αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να γίνει βασικός στρατηγικός πυλώνας για την αγροτική μας πολιτική,  ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους Έλληνες Αγρότες.

Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την σπουδαιότητα του τομέα για την εθνική μας οικονομία αλλά και την αγωνία πολλών επενδυτών του κλάδου, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ Υπουργοί:

1. Τι προτίθεται να κάνετε για προκήρυξη νέων προγραμμάτων Αγροτουρισμού στο Νομό Αχαΐας;

2. Έχετε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει τεχνική βοήθεια και στήριξη στις υφιστάμενες μονάδες Αγροτουρισμού;

3.Εχετε ιδρύσει σημεία πληροφόρησης των υποψηφίων επενδυτών αλλά και των υφισταμένων για την εξέλιξη των τάσεων στον Αγροτουριστικού και την επιχειρηματικό σχεδιασμό σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης στον εν λογω κλάδο;

4.Ποιες δυνατότητες υπάρχουν στον Έλληνα Αγρότη να αναπτυχτεί βάσει ενός ολιγοετούς σχεδίου το οποίο πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του; Έχετε σκεφτεί την θέσπιση μιας τέτοιας διαδικασίας από τις αποκεντρωμένος υπηρεσίες των Υπουργείων σας;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις